inloggen  |  aanmelden

Ministerie BZK informeert gemeenten over veiligheidseisen betonnen vloeren

Gepubliceerd op: 17 Oktober 2017

Alle gemeenten in Nederland hebben informatie en instructies gekregen over betonnen vloeren in kantoren, winkelcentra, parkeergarages en andere gebouwen. De gemeenten kunnen van gebouweigenaren eisen om te controleren of de vloeren in hun gebouwen veilig zijn. Het gaat om vloeren met betonnen platen uit de fabriek met daarbovenop een tweede betonlaag die op de bouwplaats is gestort.

Aanleiding van het opsturen van de informatie is het gedeeltelijk instorten van een parkeergarage in aanbouw op Eindhoven Airport, eind mei. Uit onderzoek bleek dat de aansluiting tussen de platen en de betonlaag daarbovenop niet goed was. Ook speelde het legpatroon van de platen een rol, in combinatie met de grote afstand tussen de kolommen waarop de vloeren rustten.
 
Eigenaren verantwoordelijk, toezicht gemeenten
Deze combinatie van factoren zal bij veel gebouwen niet voorkomen. Toch is een controle op de veiligheid van andere gebouwen wel nodig. Gebouweigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun gebouw. Gemeenten moeten daarop toezicht houden. Zij kunnen van gebouweigenaren eisen een controle uit te voeren.
 
Uitvoering controle
Voor de controles is een stappenplan beschikbaar voor het beoordelen van bouwtekeningen, het materiaalgebruik en de krachten op de betonnen vloeren. Het ministerie van BZK vraagt aan bouwbedrijven, constructeurs en leveranciers van betonnen vloerplaten om technische informatie beschikbaar te stellen aan gebouweigenaren en gemeenten, over de gebouwen waar zij aan gewerkt hebben.
 
Bron: Rijksoverheid.

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...