inloggen  |  aanmelden

Minister Schultz opent nieuwe proeftuin voor zelfrijdend vervoer

Gepubliceerd op: 5 Juli 2017

Minister Schultz van Haegen heeft vorige week een onderzoekscentrum en praktijklab geopend voor de zelfrijdende auto. Het onderzoekscentrum en het lab zijn gevestigd in de The Green Village van de TU Delft. De locatie gaat met metropoolregio Rotterdam - Den Haag samenwerken om nieuwe technieken en concepten in het openbaar te testen.

“We zijn in Nederland sterk in innovatie en in het bedenken van slimme verkeersoplossingen”, aldus Minister Schultz. “Door samenwerkingsverbanden tussen overheid en bedrijfsleven, een goede infrastructuur en kennisinstellingen zijn we in staat om innovaties snel in de praktijk toe passen.”

‘Kansen voor alle partijen’
Schultz: “De goede samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven en de overheid biedt kansen voor alle betrokken partijen. Daarnaast zet Nederland zich met de innovatiekracht en expertise op het gebied van slimme verkeersoplossingen op de kaart als ideaal testland voor toekomstige proeven voor ontwikkelingen van nieuwe mobiliteitsmobiliteitsregels.”
 
RADD
Het Researchlab Automated Driving in Delft (RADD) biedt faciliteiten aan kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven. Op die manier kunnen deze partijen producten, concepten of modellen ontwikkelen en in een semi-gesloten omgeving (de campus) testen.
 
Praktijktest
Na de tests in gesloten omgeving is het belangrijk dat de concepten ook in de praktijk getest kunnen worden. Het samenwerkingsverband Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zorgt voor de experimenteerruimte, waar de innovaties die in het onderzoekslab zijn uitgedacht kunnen worden getest. Testen op de weg vinden altijd plaats in overleg met de minister van Infrastructuur en Milieu en alleen na goedkeuring van de testopzet door de RDW.
 
Testomgeving
De testomgeving die is aangewezen voor de praktijkproef met zelfrijdend vervoer bestaat uit de gemeenten Rotterdam, Leiden, Den Haag, Delft, Capelle a/d IJssel, Schiedam en Leidschendam-Voorburg.
 
Kennisuitwisseling
Het Researchlab Automated Driving RADD en MRD zoeken daarnaast actief aansluiting met andere proeftuinen en – projecten. Een voorbeeld hiervan is Smart City Dordrecht en de hoge onderwijsinstelling NHTV in Breda. Op deze manier kan optimale kennisuitwisseling plaatsvinden en kan het uitwisselingsprogramma.
 
 

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...