inloggen  |  aanmelden

Minister Ollongren voert BENG-eisen één jaar eerder in

Gepubliceerd op: 12 December 2017

Minister Ollongren (BZK) heeft besloten dat vanaf 1 januari 2020 de BENG-eisen op vergunningsaanvragen voor nieuwe gebouwen van toepassing zijn. Dit schrijft zij in een brief die donderdag 7 december naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hiermee zet het kabinet de eerste concrete stappen in het sneller verduurzamen van Nederland.

In de brief aan de Tweede Kamer geeft de minister ook aan wat er tot aan 1 januari 2020 nog moet gebeuren. De haalbaarheid van de BENG-eisen wordt komend voorjaar getoetst via een kostenoptimaliteitsstudie. Daarna stelt de overheid de definitieve BENG-eisen in de loop van 2018 vast.
 
90%-versie
De nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie (NTA 8800) komt vermoedelijk eind 2018 beschikbaar. Nadat de nieuwe bepalingsmethode beschikbaar is geworden, kan de markt aan de slag om definitief uit te rekenen hoe de energiemaatregelen in BENG uitpakken. In januari 2018 presenteert NEN de 90%-versie van de nieuwe bepalingsmethode. Met deze versie kan aan rekensoftware worden gebouwd, waarna er voldoende tijd is om de nieuwe methode te testen.
 
Oude normen
Tot eind 2019 blijven de ‘oude’ normen NEN 7120 en NEN 7125 geldig voor het bepalen van de energieprestatie.  De komende tijd werken verschillende partijen samen aan de onderzoeken die leiden tot de definitieve BENG-eisen.
 
Overheidsgebouwen
Overheidsgebouwen dienen per 1 januari 2019 al bij vergunningverlening aan de BENG-eisen te voldoen. Omdat de NTA 8800 voor BENG dan nog maar net gereed is, wordt voor overheidsgebouwen nog de NEN 7120 als bepalingsmethode aangehouden. Daarom komt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland begin 2018 met een richtlijn hoe de bestaande NEN 7120 moet worden geïnterpreteerd bij het berekenen.

Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...