inloggen  |  aanmelden

Minder regelgeving bij gebiedsontwikkeling

Gepubliceerd op: 4 September 2013

Acht gemeenten gaan testen of het mogelijk is om met minder regels meer ruimtelijke plannen mogelijk te maken. Ze willen procedures versnellen door ze eenvoudiger te maken, zodat plannen niet verzanden in overbodige bureaucratie. De proefgemeenten dienen als voorbeeld voor verdere uitrol van de ‘ontslakkingsmethode’.

 

De pilots komen voort uit de Actieagenda Bouw die tot doel heeft om gebiedsontwikkeling te versnellen en flexibeler te maken. De acht gemeenten gaan elk van start met proefprojecten vanuit hun eigen uitgangspunten en doelstellingen.  Zo zijn er gemeenten die een proeftuin opzetten voor versnelde ontwikkeling van transformatieprojecten, door de veelheid van regels nog eens goed tegen het licht te houden. Anderen gaan oude projecten analyseren op overbodige bureaucratie om daar lessen uit te trekken. Maassluis ontwikkelt een bedrijventerrein met minder regels en in Ede probeert men in een gebied met 15 verschillende grondeigenaren zoveel mogelijk regels los te laten om de ontwikkeling versneld in gang te zetten. 

 

Gemeenten voelen zichzelf ook steeds vaker gevangenen van de eigen regels. Ook daar wil men de stroperige procedures flexibeler maken. Frustraties bestaan zeker niet alleen bij de marktpartijen die willen ontwikkelen. In deze proefprojecten stellen ze beiden hetzelfde doel. De pilots zullen nieuwe inzichten en werkwijzen opleveren die in het vervolg weer zijn te adopteren door andere gemeenten. Alleen al het nadenken over klantgerichte werkwijzen zal een belangrijke omschakeling teweeg brengen.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...