inloggen  |  aanmelden

Minder procedures, sneller (ver)bouwen

Gepubliceerd op: 15 Oktober 2013

Nieuwe landelijke regels moeten het makkelijker maken voor burgers en bedrijven om bij- of aan te bouwen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het aanpassen van de regels rond de vergunningsverlening. 
 

Volgens de nieuwe regels is geen omgevingsvergunning meer nodig voor aan-, uit- en bijbouw als deze tot een maximum oppervlakte beperkt blijft. Tot nu toe is voor elke vorm van aan- en uitbouw een vergunning nodig. Dit was voor zowel burgers en bedrijven als de gemeenten een doorn in het oog. De procedures waren lastig en tijdrovend voor vaak zeer beperkte ingrepen. Door de aanpassing van de regels wordt het bijvoorbeeld ook eenvoudiger om een mantelwoning te creëren bij een bestaande woning. Zo dienen de nieuwe regels twee doelen. Er zijn minder belemmeringen voor het bijbouwen en de noodzakelijke mantelzorg-aan-huis wordt eenvoudiger te realiseren. Een andere belangrijke wijziging betreft de mogelijkheid om tot een duur van tien jaar af te wijken van bestemmingsplannen. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld makkelijker toestemming geven voor de bouw van noodscholen of noodwinkels. Tot slot bieden de nieuwe regels meer mogelijkheden om leegstaande gebouwen voor een ander doel te gebruiken. De huidige regels zitten transformatie in de weg waardoor veel leegstaande kantoorgebouwen niet makkelijk zijn om te toveren tot ruimten waar meer vraag naar is, zoals studentenflats of seniorenwoningen.
 
Met de wijzigingen wordt een groot aantal gemeentelijke wensen gerealiseerd.
Het besluit is van grote betekenis voor de dagelijkse praktijk van zowel de burger als de gemeente. De administratieve lasten zullen behoorlijk afnemen en er is minder tijd en inzet nodig voor vergunningsprocedures.
 
Bron: rijksoverheid.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...