inloggen  |  aanmelden

Minder kosten en CO2-uitstoot in Rotterdam door slimme afvalcontainers

Gepubliceerd op: 28 November 2017

Alle afvalcontainers in Rotterdam krijgen deze maand een sensor die meet hoe vol de container is. Wanneer de containers bijna vol zijn, geven deze zelf een seintje en komen de containers terecht in de routeplanning van de afvalophaaldienst.
 

Met de sensoren in de containers draagt Rotterdam bij aan een efficiënter beheer van de afvalcontainers en een betere dienstverlening aan de Rotterdammers. Het plaatsen van de sensoren gebeurt na een succesvolle proef van bijna twee jaar in Rotterdam-Zuid.
 
Proef
In 2015 zijn als proef de eerste sensoren in alle papiercontainers in Rotterdam-Zuid geplaatst. De resultaten van deze proef waren zeer positief; het aantal inzameldagen werd teruggebracht en op het moment van legen zaten de containers gemiddeld meer dan driekwart vol. Deze grote verandering komt door de omslag van vaste ophaalschema’s naar dynamische schema’s met slimme informatie.
 
Voorspellen
Met de slimme sensoren kan de gemeente ook voorspellen hoe lang het nog duurt voor een container vol is. Als een container nog maar voor 60% vol is, maar naar verwachting de volgende dag voor 80%, dan wordt deze toch automatisch opgenomen in de route. Op basis van kaders, wordt het legen van containers aan drukke doorgaande routes niet in de spits gepland. Zo blijft de stad altijd bereikbaar. De sensoren in de containers meten behalve volume ook warmte in verband met mogelijk brandgevaar. Dit is nuttige informatie voor de Rotterdamse beheerders.
 
Slim beheer
Met de sensoren in de containers draagt Rotterdam bij aan een efficiënter beheer van de afvalcontainers en een betere dienstverlening aan de bewoners. De afvalcontainers zijn minder vaak vol en de efficiëntere routeplanning zorgt voor een besparing op de kosten. Bovendien zorgt de nieuwe manier van afval ophalen voor minder vervoersbewegingen en CO2-uitstoot en dat is beter voor het milieu.
 
Stapsgewijze invoering
De komende maanden worden de sensoren fasegewijs in alle 6540 afvalcontainers ingebouwd. Naar verwachting zullen de chauffeurs in januari 2018 de eerste textielcontainers volgens de dynamische routeplanning legen. Rotterdam is niet de eerste gemeente die vulgraadmeters in afvalcontainers plaatst, maar de schaalgrootte is wel uitzonderlijk. Geen enkele andere gemeente in Nederland heeft vulgraadmeters in zoveel containers.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...