inloggen  |  aanmelden

Minder kans op vorstschade door humuscompost

Gepubliceerd op: 16 November 2012

Bodembedekker van Den Ouden Groenrecycling beschermt fruitbomen.

De korte, maar hevige, winterperiode in februari 2012 heeft ervoor gezorgd dat de fruitbomen in Nederland flinke schade hebben opgelopen. Naar schatting is de oogst van peren en ander soort fruit, tot wel 80% lager uitgevallen dan normaal. Hiermee is de totale schade voor de fruittelers in Nederland opgelopen tot vele tientallen miljoenen euro's.

Er zijn verschillende mogelijkheden en middelen om fruitbomen te beschermen tegen strenge vorst aan het einde van de winterperiode. 

Een natuurlijke en effectieve maatregel voor bescherming van de onderstammen is het aanbrengen van een iets grovere bodembedekker rondom de stammen en boven de wortels. De meest geschikte bodemverbeteraar hiervoor is humuscompost.

Humuscompost laat zich goed verstrooien, waardoor het maken van een beschermende laag redelijk eenvoudig en relatief goedkoop is.  Er ontstaat namelijk een soort ‘warm’ dekentje, waardoor de vorst minder diep kan indringen. Humuscompost is tevens in het voorjaar een grondverbeteraar, omdat verslempen van de bodem tegen wordt gegaan en de fruitbomen extra voedingsstoffen krijgen.

Dus schade door vorst, kan met organische humuscompost tot het verleden behoren!

banner6

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...