inloggen  |  aanmelden

Milieuwinst door recyclen spaarlampen

Gepubliceerd op: 7 Maart 2013

Steeds meer winkeliers nemen bij aankoop van een nieuwe spaarlamp, de oude in. Uit een recente proef met mysteryshoppers bleek dat 81% van de winkeliers kapotte spaarlampen inneemt bij de aankoop van een nieuwe. In 2011 deed 63% van de winkels dat, in 2010 50%. Door spaarlampen te recyclen, wordt het milieu gespaard.

 

Mysteryshoppers testten voor het derde jaar op rij bij 533 winkels (25 winkelketens) of zij bij aankoop van een spaarlamp wel een oude lamp innamen voor recycling. Hiertoe zijn winkels volgens de wetgeving Beheer Elektrische en Elektronische Apparatuur (BEA) verplicht. Daarnaast werd de kennis van het winkelpersoneel, over de inzameling en de spaarlampen zelf, getest. Bouwmarkten, warenhuizen en elektronicazaken komen als beste uit de test: sommige winkelketens namens zelfs bij alle bezoeken (100%) lampen aan voor recycling. Opvallend is dat supermarkten dit jaar veel beter presteren, terwijl zij in 2011 nog ver achterbleven bij de bouwmarkten en lampenspeciaalzaken. 

De detailhandel is een toegankelijk en laagdrempelig kanaal voor het inzamelen van oude spaarlampen van consumenten. Spaarlampen worden gezien als klein chemisch afval. Ze bevatten kwikdamp en dat mag niet in het milieu of in de voedselketen terecht komen. Door ze in te leveren bij WeCycle komen de lampen in aanmerking voor recycling.

Naast het feit dat steeds meer winkeliers aan hun wettelijke verplichting voldoen, zetten ook steeds meer winkelketens - zoals Blokker, Gamma, Hornbach, Mediamarkt en Saturn - in samenwerking met Wecycle inzamelbakken neer voor energiezuinige verlichting. Hierin kunnen consumenten hun oude lampen deponeren, ook als zij geen nieuwe lamp aanschaffen.

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...