inloggen  |  aanmelden

Milieudefensie klaagt staat aan vanwege luchtkwaliteit

Gepubliceerd op: 3 Augustus 2016

Milieudefensie klaagt de Nederlandse staat aan voor het schenden van mensenrechten. “De staat doet te weinig aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, waardoor de gezondheid van burgers ernstige schade oploopt”, aldus de organisatie. Daarmee wordt het grondrecht op gezondheid geschonden, zo staat in de dagvaarding die maandag is verstuurd. 

“Nederland overschrijdt de wettelijke normen voor de luchtkwaliteit en schendt fundamentele mensenrechten door veel te weinig te doen tegen de luchtvervuiling. Die vervuiling veroorzaakt jaarlijks duizenden doden en tienduizenden ernstig zieken. Dat is onacceptabel”, zegt Anne Knol van Milieudefensie.
 
Milieudefensie zegt veel steun te krijgen voor de rechtszaak tegen de staat. De aanklacht is medeondertekend door 57 particulieren die zich lokaal inzetten voor gezonde lucht en door de Stichting Adem in Rotterdam. Bovendien steunen tot nu toe ruim 1500 mensen de rechtszaak via crowdfunding. Binnen een maand is al meer dan 30.000 euro opgehaald.
 
Uit een meetcampagne van Milieudefensie blijkt dat Nederland in 2015 op 11 van 58 plekken in het land de Europese normen voor stikstofdioxide overschreed. In de dagvaarding eist Milieudefensie dat Nederland stopt met het overschrijden van de normen. “Daarmee zijn we er nog niet”, licht Anne Knol toe, “De huidige normen zijn namelijk niet voldoende, die zorgen niet voor gezonde lucht. Deze rechtszaak is een principezaak. Wij willen voor iedereen schone lucht, die de gezondheid niet schaadt”, aldus Anne Knol.
 
Ook volgens de Gezondheidsraad zijn de huidige normen slecht voor de gezondheid. De raad adviseert de staatssecretaris van Milieu dan ook de veel strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie in wetgeving op te nemen. Die normen zijn twee keer zo streng als de nu geldende Europese normen. Anne Knol: “De overheid blijft willens en wetens met onze gezondheid marchanderen. Daarom vragen we de rechter nu om een oordeel.”

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...