inloggen  |  aanmelden

Meest vruchtbare aarde voor je vierkante meter tuin: Substrado® Stadstuin

Gepubliceerd op: 17 December 2015Zelf groente en fruit verbouwen in bijvoorbeeld je vierkante meter tuin is prachtig, maar hoe zorg je dat de planten ook in de juiste grond staan? Vruchtbare aarde kan voeding leveren en vocht bufferen, zodat planten kunnen groeien zonder dat je nog extra voedingstoffen moet toevoegen. Daarnaast is er steeds meer behoefte dat de grond bestaat uit duurzame grondstoffen.

De meest vruchtbare aarde voor je tuin is: Substrado® Stadstuin
 • 100% herwinbare grondstoffen
 • Lichtgewicht substraat
 • Hoog waterbergend vermogen
 • Isolerende werking (ook van geluid)
 • Verhoogt de bodemvruchtbaarheid
 • Eenvoudig aan te brengen
 • Vele toepassingen mogelijk
 • Planten groeien om elke omstandigheid
   
Den Ouden heeft samen met Transfarmers en StadseBoeren de vruchtbare aarde met de juiste samenstelling ontwikkeld voor verschillende stadslandbouwprojecten. Dit gebeurd op de locatie van Den Ouden Groenrecycling in Rosmalen.

Transfarmers uit ’s-Hertogenbosch is een stichting die iedere stadsbewoner de mogelijkheid wil geven om zijn eigen buitenomgeving te creëren, waarbij Transfarmers in zoveel mogelijk steden en wijken samen met buurtbewoners de leefomgeving weer eetbaar, speelbaar en groener maakt.

De ‘StadseBoeren' willen stadslandbouw-activiteiten verbinden met kennis, ideeën en ontwikkelingen op veel andere gebieden. Men wil stadslandbouw stimuleren door cross-overs te organiseren tussen verschillende disciplines. Stadslandbouw wordt daarbij belangrijk binnen de zorg, educatie, wonen, kunst, cultuur en milieu. In de innovatieve projecten die dan ontstaan vinden burgers, organisaties en initiatieven elkaar om bij te dragen aan een groene en gezonde maatschappij en duurzame economie. De StadseBoeren streven ernaar dat stadslandbouw een volwaardige positie krijgt in de maatschappij en de economie.

      

Den Ouden Groenrecycling, onderdeel van Den Ouden Groep uit Schijndel is een organisatie die groene reststromen verwerkt tot hoogwaardige bodemverbeteraars. Daarnaast ontwikkelt en ontplooit zij civieltechnische werken en is veel betrokken bij projecten waar groen en grijs elkaar ontmoeten. De ervaring in de productie van substraten voor in bakken en onder bestratingen is hier dus groot.

De locatie van Den Ouden in Rosmalen wordt gebruikt voor het maken van mengproducten zoals bomenzand, teelaarde en Substrado® producten. Naast eigen producten zijn er ook handelsproducten zoals boomschors, tuinturf en boschips te verkrijgen. Hoveniers en groenvoorzieners kunnen hier snoeiafval brengen en direct eindproducten opladen. Het bedrijf is gericht op groothandel, de minimale afname is 1 m3 wat een gewicht afhankelijk van het product tussen de 700 en 1.300 kg heeft.

Op de locatie in Rosmalen is Theo van de Loo als locatiebeheerder verantwoordelijk voor deze substraten op maat die verkocht worden onder de merknaam Substrado®. Theo van de Loo geeft aan: “We werken hier met herwinbare grondstoffen, dit zijn grondstoffen die het milieu niet aantasten want ze zijn elders al gebruikt en krijgen hier een nieuw leven”.

Bodemkundige en bemestingsadviseur Hans van der Staak van Den Ouden Groenrecycling geeft daarbij aan: “Het mooie van herwinbare grondstoffen zoals onze Natuurcompost is dat alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft er al in zitten want het product is gemaakt van planten”. Een vruchtbaar substraat kun je echter niet maken van alleen compost, want dit bevat te veel voeding waar de meeste planten niet tegen kunnen. Ook gaat compost alleen op den duur verslempen. Je moet dus in de fijne compost structuur aanbrengen.

Sophie Gruijters van Transfarmers en Michael Bol van de StadseBoeren merken op dat voor de structuur de grovere gecomposteerde houtsnippers uitstekend geschikt zijn, ook al zit hierin nog wat visuele vervuiling. “De vervuiling is erin gekomen doordat veel mensen vuil in de natuur gooien” geeft Albert van der Most van Transfarmers aan “Voor de teelt kan dit geen kwaad maar nog beter is natuurlijk als mensen bewust worden dat ze dit niet moeten doen”.

Substrado® Base is het product wat al jaren gebruikt wordt voor plantenbakken door hoveniers en groenvoorzieners. Hierop zijn aanpassingen aangebracht zodat het nog duurzamer wordt. Het veenaandeel is volledig vervangen en een deel gecomposteerde houtsnippers is toegevoegd. Ook is er extra hergebruikt gepoft gesteente Perliet aan toegevoegd voor extra lucht en vochtbuffer. Het uiteindelijke resultaat Substrado® Stadstuin is direct in ontvangst genomen door Transfarmers en de StadseBoeren. StadseBoeren heeft het product reeds toegepast in de buurttuin ‘Bietje Bij Bietje’, zie het resultaat!

      

Vele toepassingen mogelijk:
 • Urban Farming
 • Stadslandbouwers
 • Verhoogde moestuinen
 • Verhoogde borders
 • Kratten en plantenbakken
 • Groeiplaatsen zonder capillaire werking grondwater
Succesvol referentieproject:
https://www.facebook.com/buurttuinmuntelvliert

Partners:
www.stadseboeren.nl
www.transfarmers.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregisterDe ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...