inloggen  |  aanmelden

Meer groen, minder hitte in de stad

Gepubliceerd op: 6 December 2011

Groen zorgt voor verkoeling in steden die in de regel veel warmte vasthouden. Het directe verband tussen groen en verkoeling is aangetoond door een onderzoeker van Wageningen University. Een procent meer groenbedekking kan de stedelijke opwarming al met 0,06 graad af laten nemen, laat hij zien.

De uitkomst van het onderzoek is belangrijk voor stadsontwerpers. Volgens onderzoeker Gert-Jan Steeneveld van de groep Meteorologie en luchtkwaliteit hebben zij twee elementen om te sturen op opwarming: water en groen. Het effect van water is ook onderzocht, maar lijkt minder effect te hebben dan groenbedekking.

Het verschil in temperatuur tussen stad en platteland kan op een warme zomerdag wel oplopen tot meer dan vijf graden. Meteorologen noemen dit het warmte-eiland effect (heat island effect): de stad als warm eiland op een koeler platteland. Het vasthouden van warmte werd tot voor kort niet als probleem gezien. Maar klimaatverandering en een serie hete zomers heeft daar verandering in gebracht. Steeneveld is de eerste die het eiland-effect voor 20 Nederlandse steden in kaart bracht en aantoont hoe groot het effect is van groen op het afremmen van opwarming.

Bron: Resource (Wageningen UR)


Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...