inloggen  |  aanmelden

Meer betrokkenheid burgers bij openbare ruimte

Gepubliceerd op: 13 December 2011

Het merendeel van de Nederlanders vindt dat gemeentes te weinig doen aan het onderhoud van de buitenruimte in hun buurt. Dat blijkt uit een onderzoek van NTS NIPO dat werd gepresenteerd op het Nationaal Openbare Ruimte Congres in Ede op 7 december.

Een belangrijke spreker tijdens het congres was David Engwicht, een Australische gebiedontwikkelaar en auteur die overal ter wereld het principe van de dynamische stad uitdraagt. De levendige stad waar burgers meedenken en doen aan het vormgeven van de publieke ruimte. “De openbare ruimte moet terug naar de burgers,” betoogde Engwicht tijdens de congres. Hij constateert een gebrek aan betrokkenheid bij de openbare ruimte in Europese steden. “Burgers hebben via de belastingen de openbare ruimte uitbesteed aan de overheid, die er eigenaar van is geworden. Een openbare ruimte hoort een thuis te zijn. En een thuis is geen plek, maar een gevoel. Je moet je er prettig voelen. En dat zit hem niet in dure oplossingen,” aldus de Australiër.

In een afsluitend debat kwamen de wethouders openbare ruimte van Ede, Apeldoorn en Zoetermeer aan het woord. Zij gingen in op betrokkenheid van burgers, krimpende budgetten en het verplaatsen van de aandacht van gebouwen naar de buitenruimte. Het congres, georganiseerd door CROW, Elba Media en de gemeente Ede, trok 330 bezoekers. Daarmee was het drukker dan vorig jaar. Begin december 2012 is de volgende editie gepland.

Bron: crow.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...