inloggen  |  aanmelden

Materiaalbewust produceren en bouwen

Gepubliceerd op: 16 April 2014

De tijd dat een waterdichting enkel en alleen een waterdichting was is lang voorbij. De huidige moderne dakbanen kunnen ook helpen in het verminderen van het energieverbruik of het recupereren van regenwater.


De speciaal ontwikkelde witte acrylcoating zoals deze op de Derbibrite® NT of Derbipure® zorgt ervoor dat tot 81% van de zonnestralen weerkaatst wordt. Hierdoor warmt het dak minder snel op wat een dubbel voordeel geeft : de temperatuur in de lokalen onder het dak blijft lager en de lucht die de koeltoestellen op het dak aanzuigen is koeler, er is dus minder energie nodig om deze lucht verder af te koelen. Zodoende kan er tot 2 euro per m² per jaar op de energiefactuur bespaard worden. Een niet te versmaden extraatje in tijden van hoge energieprijzen.

Drinkbaar water wordt een kostbaar goed, daarom is het aangewezen om er spaarzaam en doordacht mee om te springen. Het scheiden van de afvloei van het regenwater en het afvalwater dat in de riolering terecht komt is daar een voorbeeld van. Regenwater kan voor veel toepassingen aangewend worden, van sanitaire tot hergebruik in de tuin voor besproeiing of fonteinen. Daarvoor moet het echter van goede kwaliteit zijn.

Een dakbedekking met Derbigum® Arte, Derbibrite® NT, Derbicolor®, Derbipure® of Vaetech® kan hierbij helpen. Bij Derbicolor is het de bedekking met leisteenslag of granulaten die het herwinnen van regenwater mogelijk maakt. Bij de bitumen dakbanen Derbigum Arte, Derbibrite NT, en het plantaardige Derbipure zijn het de acrylcoatings die de recuperatie van regenwater toelaten. Tijdens de ontwikkeling van deze coatings werd nauwgezet aandacht besteed aan deze toepassing. Resultaat? Deze dakbanen hebben allemaal een certificaat bekomen van het MPFA in Leipzig (Gesellschaft für Materialforschung und Prüfungsanstalt für das Bauwesen Leipzig mbH). In dit certificaat wordt bevestigd dat het regenwater afkomstig van deze daken pH-neutraal is en dus uitstekend kan hergebruikt worden. Ook de kunststof dakbaan Vaeplan staat zijn mannetje op dit vlak. Na uitvoerige testen heeft het Duitse Nehring Instituut het immers een drinkwaterattest gegeven.
 
In de komende jaren zal het ecologisch aandeel in het ontwerp, de toepassingen en de recyclage van bouwmaterialen enkel maar toenemen. Derbigum is zich hier maar al te goed van bewust en integreert het principe van circulaire economie nog meer dan vroeger in zijn strategie.
  
Meer info: www.derbigum.nl  


 

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...