inloggen  |  aanmelden

Maastricht start experiment met gratis WiFi op Vrijthof

Gepubliceerd op: 9 April 2013

De gemeente Maastricht, Maastricht UMC+ en Vodafone Nederland gaan een jaar lang gratis WiFi aanbieden op het Vrijthof. Zo maken ze de openbare ruimte in de stad gastvrijer en toegankelijker. Het experiment zal leiden tot nieuwe inzichten en ervaringen met WiFi in het openbaar gebied.

 

Steeds meer gemeenten zien in dat een moderne digitale infrastructuur een belangrijke randvoorwaarde is voor een prettige beleving van de stad. Mensen willen altijd en overal online zijn en dat is in de openbare ruimte vooral van belang voor studenten, dagtoeristen en zakelijke bezoekers. Om die reden heeft Maastricht dit experiment omarmd waarin naast de gemeente nog twee partijen deelnemen. In eerste instantie zal WiFi alleen in het Vrijthof beschikbaar zijn. De uitkomst van het experiment zal uitwijzen of een uitrol naar andere delen van de stad interessant en haalbaar is. Het gratis WiFi netwerk wordt nog eens versterkt door zogenaamde ‘small cells’. Dit zijn kleine, krachtige Vodafone antennes die op glasvezel worden aangesloten en zo meer internetverkeer kunnen verwerken. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de bereikbaarheid tijdens grote evenementen op het Vrijthof te garanderen. Voor de gemeente kan dat weer de veiligheid tijdens evenementen verbeteren. Door de small cells zijn dan immers ook de hulpdiensten beter bereikbaar.

 

De pilot begint in september. Door op één plek te starten kan de gemeente samen met andere partijen ervaring opdoen en inzicht verkrijgen in de bezettingsgraad, de hoeveelheid dataverkeer, de tevredenheid van gebruikers en de kosten en opbrengsten. Het Vrijthof is een geschikte plek gebleken voor de start van het experiment. Enkele gebouwen zijn in eigendom van de gemeente en rondom het plein ligt grotendeels een glasvezelring.


Een greep uit ons leveranciersregisterRoelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...