inloggen  |  aanmelden

Leidseplein krijgt opknapbeurt

Gepubliceerd op: 9 Januari 2014

Het Amsterdamse Leidseplein en omgeving gaat op de schop. Meer ruimte voor de voetganger, goede oplossingen voor het fietsparkeren en een betere inrichting van de openbare ruimte. Dat zijn de uitgangspunten van de vernieuwing. Na goedkeuring van de gemeenteraad en deelraad kan de uitvoering van het plan in 2015 starten.
 

Het Leidseplein is een uitgaansplein met op sommige momenten zo'n 15.000 bezoekers in dit gebied. Ook is dit het drukste fiets- en voetgangersknooppunt van de stad. Het plein wordt nu gedomineerd door verkeer en de uitstraling is rommelig door de talloze geparkeerde fietsen en de vele verschillende objecten en materialen. Voetgangers hebben er te weinig ruimte. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het gebied en nu is het Leidseplein zelf aan een grote opknapbeurt toe.
 
Het Leidseplein, Kleine-Gartmanplantsoen en de Leidsebrug vormen straks een geheel. Er komen extra bomen en groenvakken voor bloemen en planten. De taxistandplaats verdwijnt van het plein en verhuist naar de Leidsebrug. Op het Leidseplein is vooral in de avond en nacht gebrek aan parkeerplekken voor (brom-) fietsen. Er komt daarom een ondergrondse fietsenstalling voor ca. 2000 fietsen onder het Kleine-Gartmanplantsoen en voor 660 extra plekken voor fietsen op straat. Daarnaast komt er op straat ruimte voor 360 brom- en snorfietsen. Tenslotte komen er twee drijvende fietsparkeervoorzieningen in de Lijnbaansgracht bij de Melkweg en achter het Barlaeus gymnasium (in totaal 600 fietsen).
 
De werkzaamheden starten naar verwachting na de zomer van 2015 met de vernieuwing van de Leidsebrug. In 2017 zijn de Leidsebrug, Stadhouderskade, Marnixstraat en het terrassenplein klaar. Daarna begint de bouw van de ondergrondse fietsenstalling op het Kleine-Gartmanplantsoen. Alle werkzaamheden zijn eind 2020 afgerond. Er is voor deze gefaseerde aanpak gekozen met het oog op de bereikbaarheid en leefbaarheid van de Leidsebuurt. Het tramverkeer tijdens de bouw over de Leidsebrug en het plein blijven rijden (met uitzondering van een beperkt aantal weken). Voor voetgangers en fietsers komt er een tijdelijke brug naast de Leidsebrug. De totale kosten van het project zijn geraamd op ruim 60 miljoen euro, inclusief de ondergrondse fietsenstalling en de volledige renovatie van de Leidsebrug.

Een greep uit ons leveranciersregisterABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...