inloggen  |  aanmelden

‘Kosten nieuwe wijze van onkruidbestrijding rijzen de pan uit’

Gepubliceerd op: 28 Augustus 2017

Afvalinzamelings- en reinigingsbedrijf Saver worstelt met de nieuwe wijze om onkruid te bestrijden in Halderberge, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Roosendaal. Adjunct-directeur van Saver Pascal de Klerk: “De kosten rijzen de pan uit.”

Sinds 2016 geldt voor heel Europa een verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Saver bestrijdt ongewenst groen in haar werkgebied daarom met heet water of hete lucht in combinatie met veeg- en borstelmachines. De Klerk: “Deze werkwijze is veel minder effectief dan het gebruik van gif en daarnaast een stuk arbeidsintensiever. We moeten meer doen om hetzelfde resultaat te bereiken als bestrijding met gif.”
 
Hogere kosten
De kosten die Saver maakt bij het bestrijden van onkruid vallen volgens De Klerk hierdoor zon 20 procent hoger uit dan verwacht. Extra kosten die het bedrijf zelf zal moeten dragen. Saver is namelijk op basis van jaarcontracten in dienst van de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge en Woensdrecht. De Klerk: “Per jaar wordt afgesproken dat gemeenten een bepaald bedrag voor een bepaald niveau betalen. Maar daar zal geld bij moeten, want dit is voor ons niet vol te houden.”
 
Optimaliseren werkwijze
De Klerk geeft aan in gesprek te zijn met de vier gemeenten waarvoor Saver werkt: “We hebben besloten om de eerste drie jaar van het gifverbod te gebruiken om te leren hoe die nieuwe manier van werken is te optimaliseren. In het eerste jaar sinds het verbod al geïnvesteerd in extra materiaal. Maar een jaar later merken we dat dat niet genoeg is.”
 
Tuinen onkruidvrij
Saver vraagt de inwoners van Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge en Woensdrecht om ook te helpen om hun gemeente onkruidvrij te houden. “Mensen Mensen kunnen zelf hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld twintig centimeter buiten hun tuinen zelf onkruidvrij te houden”, aldus de Klerk. “Saver zelf komt niet zo dicht bij tuinen om eventuele schade aan planten en schuttingen te voorkomen.”
 
Medewerking burgers
Inwoners van de gemeenten waar Saver werkzaam is, kunnen het afvalinzamelings- en reinigingsbedrijf ook helpen door op veegdagen hun auto’s tijdelijk elders te parkeren. De Klerk: “Gif konden we vroeger gewoon onder auto’s spuiten, maar met heet water doen we dat niet. Plekken waar auto’s staan geparkeerd kunnen we daarom niet doen, waardoor we daar apart voor terug moeten komen.” Saver wil hier via social media extra aandacht voor vragen.
 
Bron: BN De Stem Roosendaal. 

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...