inloggen  |  aanmelden

Kamer blaast verplicht energielabel af

Gepubliceerd op: 21 November 2012

De Tweede Kamer stemt niet in met het voorstel om volgend jaar een energielabel verplicht te stellen bij de verkoop van nieuwe woningen. Regeringspartij VVD stemde tegen. De verplichting komt vanuit Europa, maar Nederland wil zich daar niet aan binden.

 

Het aanvankelijke voorstel ging uit van een verplicht energielabel voor nieuwbouwwoningen per 1 januari 2013. Later werd de ingangsdatum verzet naar 1 juli. Nu heeft de Kamer de verplichting definitief van tafel gehaald. Het voorstel hield in dat nieuwe huizen alleen nog verkocht mogen worden met een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig het huis is. Zonder een dergelijk label zou een notaris de verkoopakte niet mogen passeren. De verplichting zou moeten leiden tot aantoonbaar energiezuinige woningen. Ook zou het de concurrentiepositie van nieuwbouwhuizen kunnen verbeteren op de lastige woningmarkt. Deze zijn doorgaans energiezuiniger dan bestaande woningen en leveren de bewoners dus een lagere energierekening op. Het verplichte label komt voort uit een Europese richtlijn met als einddoel het terugdringen van de energiebehoefte bij woningen. De VVD vindt dat de EU zich niet met de Nederlandse huizenmarkt moet bemoeien en stemt om die reden niet in met het voorstel.

 

Het betekent dat het energielabel nu een vrijwillig karakter krijgt. Verkopers mogen ook volgend jaar huizen blijven verkopen zonder energielabel, als zowel de koper als de verkoper er vanaf ziet. Minister Blok zegt in een reactie dat hij betreurt dat het voorstel het niet heeft gehaald. Hij gaat op korte termijn met Brussel overleggen over de ontstane situatie.

 

Bron: nos.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...