inloggen  |  aanmelden

Kalkkorrels: duurzame zandvervanger

Gepubliceerd op: 26 Augustus 2013

Hergebruik van afval bevordert het behoud van primaire grondstoffen én biedt mogelijkheden om de CO2 -uitstoot te verminderen. Een goed voorbeeld hiervan is het inzetten van kalkkorrels ter vervanging van zand. Dit restproduct, afkomstig van drinkwaterproductie, heeft alle kwalificaties voor een duurzaam tweede leven.

StruykVerwo Infra is een langdurig samenwerkingsverband aangegaan met lokale waterproductiebedrijven om vrijkomende kalkkorrels bij de zuivering van drinkwater duurzaam her te gebruiken in betonnen bestratingsmaterialen. Waterzuiveringsbedrijven staan bekend om hun strikte maatregelen voor constante kwaliteit van het drinkwater. In de allerlaatste processtap wordt het al schone drinkwater ontkalkt door het in een silo met speciaal granaatzand te pompen. De in het water aanwezige kalk hecht zich vervolgens aan deze zandkorreltjes.

Volwaardige grondstof 
Bij de zoektocht naar duurzame materialen staan veiligheid, gezondheid en kwaliteit voorop. Na het bepalen van de optimale mengselsamenstelling zijn alle noodzakelijke (onafhankelijke) onderzoeken uitgevoerd. Kalkkorrels zijn nu officieel toegestaan zijn om als volwaardige grondstof in onze betonnen bestratingsmaterialen toe te passen. Naast afvalbeperking en reductie van primaire grondstoffen is een derde duurzaam uitgangspunt bij kalkkorrels het minimaliseren van de ‘Carbon footprint’. De transportafstanden tussen de waterproductiebedrijven en de StruykVerwo Infra-fabrieken zijn tot een minimum beperkt, wat een verdere vermindering van de CO2-uitstoot oplevert.

Meer weten?
Bekijk onze duurzaamheidsactiviteiten


Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...