inloggen  |  aanmelden

Inzet drones in gemeenten alleen voor handhaving openbare orde

Gepubliceerd op: 27 Augustus 2013

Gemeenten kunnen in de toekomst drones inzetten om effectief en doelgericht op te treden tegen orderverstoring in de openbare ruimte. Ze zijn niet bedoeld om in het wilde weg burgers te bespieden, zoals het dagblad Metro doet vermoeden. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie, reagerend op een artikel in dagblad Metro.

 

In het dagblad Metro werd volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie gesuggereerd dat burgemeesters met drones (met camera’s uitgeruste, onbemande vliegtuigjes) willekeurige burgers kunnen bespioneren. Dat is absoluut de bedoeling van de inzet van drones, zo meldt het ministerie in een reactie op het artikel. Gemeenten zullen drones op termijn kunnen gebruiken om heel gericht op te treden bij orderverstoring in de openbare ruimte. Daarbij kan het gaan om het volgen van grote mensenmassa’s vanuit de lucht, om te voorkomen dat zich problemen zullen voordoen. Er zal volgens het ministerie te allen tijde rekening worden gehouden met specifieke omstandigheden en de privacy van burgers.

 

De inzet van drones wordt mogelijk gemaakt door het wetsvoorstel Flexibel cameratoezicht, dat de ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in maart 2013 naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Door dit wetsvoorstel kunnen burgemeesters straks voor handhaving van de openbare orde naast vaste camera’s ook gemakkelijker flexibele camera’s inzetten.

 

Bron: rijksoverheid.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...