inloggen  |  aanmelden

Invoering energielabel nieuwbouw half jaar uitgesteld

Gepubliceerd op: 24 Augustus 2012

Het energielabel voor nieuwbouw gaat niet zoals gepland op 1 januari 2013 in, maar op 1 juli. Vanaf die datum moeten alle nieuwe woningen en gebouwen bij oplevering voorzien zijn van een energielabel. Politieke onenigheid leidde tot het uitstel, de markt haalt opgelucht adem.

 

De invoering van het energielabel nieuwbouw is een Europese verplichting. Eigenlijk zou dat op 1 januari 2013 moeten gebeuren, maar politiek Den Haag is het nog niet eens over de invulling van het systeem van handhaving en sanctionering rond het energielabel. Daarom is besloten de invoering een half jaar uit te stellen. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag. Het betekent dat bouwbedrijven, projectontwikkelaars en woningcorporaties, maar ook gemeenten, adviseurs en controleurs meer tijd krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe praktijk. Zo krijgen ze te maken met nieuwe berekeningen van energieprestaties en een oplevertoets die aan het eind van de rit duidelijk moet maken hoe energiezuinig de woning in werkelijkheid is. De kennis en ervaring die de vijf partijen van het Lente-akkoord – Bouwend Nederland, Aedes, Neprom, de NVB en ministerie van Binnenlandse Zaken – de komende maanden opdoen bij diverse woningbouwprojecten, zal straks gedeeld worden met het totaal aan bouwbedrijven en ontwikkelaars zodat ieder er zijn voordeel mee kan doen. De politiek buigt zich in de tussentijd over het opstellen van regels rondom het label die juridische conflicten met kopers of opdrachtgevers bij oplevering te voorkomen.

 

Door nieuw opgeleverde woningen van een energielabel te voorzien, krijgt de koper inzicht in de energieprestatie van de betreffende woning en de bijbehorende energierekening. Het label zal de meerwaarde van nieuwbouwwoningen ten opzichte van bestaande woningen op het gebied van energie-efficiency benadrukken.

 

Bron: cobouw.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...