inloggen  |  aanmelden

Investeren in woonerfwijken

Gepubliceerd op: 30 September 2011

Woonerfwijken uit de jaren '70 en '80 zijn toe aan aanpassingen. Er zijn nu kleinschalige investeringen nodig in deze wijken om te voorkomen dat ze degraderen tot achterstandswijken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nicis-instituut.

Twintig procent van de Nederlanders woont aan een woonerf uit de jaren ’70 en ’80.  Onderzoekers van het Nicis Institute namen de woonerfwijken onder de loep. Men keek onder meer naar de problemen die er spelen en naar de waardeontwikkeling van de woningen. In september verscheen het rapport 'Sterke woonerfwijken. Voorkomen is beter dan herstructureren'. Daarin blijkt met name zorg over de sociale veiligheid en de waarde van de woningen, die structureel lager blijkt te liggen dan gemiddeld en zich ook nog eens negatief ontwikkelt. Het gebruik van sobere materialen in de wijken wreekt zich nu en de strenge parkeernorm staat niet meer in verhouding tot het hedendaagse autobezit.  Ook het groen kan wel een opknapbeurt gebruiken. Voor de jeugd is er weinig te doen. Stedenbouwkundig valt op dat veel woningen met hun rug naar de straat liggen. Dit  vergroot de sociale onveiligheid.

Het rapport laat zien dat in deze wijken kleinschalig maatwerk effectiever is dan grootschalig ingrijpen. Door bijvoorbeeld op gerichte wijze de ontsluiting, het groen en de sociale veiligheid aan te pakken. Door te zorgen voor voldoende parkeerplaatsen en voor variatie in het woningaanbod. De investeringen kunnen relatief beperkt blijven volgens de onderzoekers. Daarbij is het positief dat de bevolking in deze wijken is behoorlijk zelfredzaam, wat kansen biedt voor het invullen van de 'eigen verantwoordelijkheid'.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...