inloggen  |  aanmelden

In Zuid-Holland de eerste klimaatpositieve weg van Nederland

Gepubliceerd op: 25 Juli 2019

De provincie Zuid-Holland start met de aanpak van de eerste klimaatpositieve weg van Nederland. De 17 kilometer lange N470 wordt over de hele route aangepakt. Dit zal resulteren in een weg die meer CO2 compenseert dan uitstoot. Volgens de provincie is het daarmee de meest duurzame weg van Nederland.

Voor de aanbesteding van het beheer en onderhoud van de weg stelde de provincie dat de aannemers moesten voldoen aan een aantal strenge duurzame eisen. De provincie hoopte dat op die manier innovatieve oplossingen werden bedacht door marktpartijen, zonder dat de overheid die zelf moet voorschrijven.
 
Volgens de plannen van aannemer Boskalis wordt het groot onderhoud en beheer van de weg de komende 12 jaar CO2-negatief uitgevoerd. Een van de meest opvallende innovaties is de Energy Wall bij Delfgauw. Het is een geluidsscherm dat grotendeels bestaat uit zonnepanelen en kleine windturbines, waarvan de stroom direct in de omgeving wordt gebruikt als gelijkstroom voor de verlichting langs de weg, zodat er geen stroomverlies is door omzetting naar wisselstroom en langere transport. Een batterij langs de weg moet de energie overdag opslaan. Daarnaast is de weg voorzien van een slim verkeersmanagementsysteem en rolweerstandverlagend asfalt.
 
Voor de provincie is dit niet de eerste CO2-negatieve weg. Ook de N211 werd eerder op soortgelijk manier aangepakt. De provincie ziet de aanpak van de twee provinciale wegen als een 'vliegwiel voor verduurzaming'. De provincie wil de lat hoger leggen dan gangbaar in de markt waardoor aannemers worden uitgedaagd om te innoveren.
 
Bron: binnenlandsbestuur.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...