inloggen  |  aanmelden

Hengelo vraagt inwoners waar het licht uit mag

Gepubliceerd op: 23 Oktober 2013

Hengelo wil besparen op de openbare verlichting. De gemeente heeft besloten dat er 200 lantaarnpalen weg moeten. Welke, dat mogen de inwoners zelf bepalen. Iedereen die een overbodige lantaarnpaal tegenkomt, mag dat melden bij de gemeente.
 

In Hengelo staan ongeveer 20.000 lantaarnpalen. Vooral in het buitengebied kunnen daar best wel een paar van verdwijnen, zo oordeelde de gemeente. Op plekken waar ’s nachts vrijwel niemand komt, zijn lantaarnpalen immers overbodige energieverbruikers. Ook hinderen ze met hun felle licht de natuur rondom. De gemeente streeft er nu naar om 1% van de bestaande lantaarnpalen te schrappen. Voor deze besparing op de openbare verlichting roept Hengelo de hulp in van haar inwoners. Ze mogen mee beslissen welke 200 lantaarnpalen zullen verdwijnen. Door bij de gemeente te melden welke lantaarnpalen ze overbodig vinden, dragen ze bij aan de uiteindelijke besluitvorming. Hengelo gaat daarna per wijk de meldingen beoordelen. Daarbij kijkt de gemeente of de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid in het gedrang komen bij het verdwijnen van de lichtbron. Maar ook of er alternatieve routes zijn en welke bijdrage het schrappen van een specifieke lantaarnpaal levert aan de natuur op die plek. Veiligheid geldt uiteraard als het voornaamste criterium.
 
Hengelo gaat de resultaten van de beoordeling publiceren. Inwoners hebben daarna nog de tijd om te reageren. De beoordeling en de reacties van bewoners worden tot slot besproken met bewonersorganisaties. Het gemeentebestuur neemt naar verwachting eind 2014 een beslissing welke lantaarnpalen weg kunnen.
 
Bron: rtvoost.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...