inloggen  |  aanmelden

Hengelo bouwt fabriek voor waterschapsenergie

Gepubliceerd op: 24 April 2013

Hengelo is begonnen met de bouw van de NEWaterfabriek. Deze fabriek gaat het slib verwerken van 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties. De overtollige energie die daarbij vrijkomt gaat het Waterschap Regge en Dinkel inzetten als biogas of groene stroom.

 

De energie die wordt opgewekt bij slibvergisting heet waterschapsenergie. Dat produceert Waterschap Regge en Dinkel nu ook al, en gebruikt dat voornamelijk voor de eigen waterzuiveringsprocessen. De nieuwe fabriek gaat vele malen meer opwekken, veel meer dan het zelf nodig heeft. De overtollige energie is straks in te zetten om wijken van stroom te voorzien of auto’s op biogas te laten rijden. Volgens het Waterschap zou de fabriek in 2016 4500 huishoudens van duurzame stroom kunnen voorzien. Daarmee wordt het schap energieproducent en kan het lokaal afval omzetten in lokale energie. De fabriek moet in de loop van 2014 klaar zijn.

 

In theorie zit in afvalwater acht keer meer energie dan nodig is om het water te zuiveren. Om die energie niet onbenut te laten is het Waterschap de NEWaterfabriek gestart. NEW is een afkorting voor Nutriënten, Energie en Water. Een slimme combinatie van bestaande en nieuwe technieken maakt het mogelijk om straks nog meer energie te winnen uit het afvalwater. 


Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...