inloggen  |  aanmelden

Helmondse wijk wint internationale prijs

Gepubliceerd op: 9 Maart 2015

Het stedenbouwkundig ontwerp van de Helmondse wijk Brandevoort is onlangs in Londen bekroond met de INTBAU Excellence Award. Tijdens het wereldcongres van het International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism is deze prijs toegekend in de categorie ‘Best Urban Design Project’. 

De jury, bestaande uit bouwprofessionals en academici, reikte prijzen uit aan projecten die een voorbeeldrol vervullen in de manier waarop traditionele bouwprincipes kunnen worden ingezet om een duurzame toekomst te bouwen.
 
De Helmondse wijk kenmerkt zich door een opzet die is geïnspireerd op een typische Brabantse vestingstad met woningen in traditionele stijl. Daarbij zijn de gesloten bouwblokken zodanig ontworpen, dat de bebouwing in dienst staat van de openbare ruimte. Brandevoort wordt dan ook gezien als het beste voorbeeld van de herleving van traditionele stedenbouw en architectuur.
 
Volgens de juryvoorzitter Michael Lykoudis, decaan van de faculteit Architectuur van de Universiteit van Notre Dame in de Verenigde Staten, onderscheidt het ontwerp van Brandevoort zich doordat het op elegante wijze uitdrukking geeft aan zowel de sociale en publieke facetten als de individuele en private behoeften van de bewoners.  Daarmee bouwt de wijk voort op de sociale conventies en het gevoel van identiteit dat ook historische steden kenmerkt.
 
INTBAU is in 2000 opgericht en richt zich op het promoten en bouwen van menswaardige gebouwen en plekken die in harmonie zijn met lokale bouwtradities. Wereldwijd heeft het netwerk zo'n 5000 leden in 22 landen; bestaande uit architecten, studenten, stedenbouwers en ambachtslieden die zich verenigen in een gedeelde interesse voor traditionele bouw. Ook in Nederland bestaat een chapter dat een aantal keer per jaar bijeenkomsten organiseert.

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...