inloggen  |  aanmelden

Helmond rust verkeerslichten uit met extra informatiefuncties

Gepubliceerd op: 20 Maart 2013

Voor mensen die niet goed horen of zien, heeft de gemeente Helmond 12 verkeerslichten voorzien van een extra informatiefunctie. Voetgangers die bij deze kruispunten oversteken, krijgen met een druk op de knop van het verkeerslicht informatie over de kleur van het licht, de locatie waar ze zich bevinden en de inrichting van de weg.

De bijzondere verkeerslichten zijn uitgerust met een luidspreker, een rateltikker en een knop die gaat trillen als het licht op groen gaat. Daarnaast is een voelbare tekening aangebracht die een schematisch overzicht geeft van het kruispunt. De luidspreker geeft in gesproken woord aan welke wegen elkaar kruisen op dat punt. De rateltikker geeft aan dat het licht op groen is gegaan, evenals de trillende knop. Met al deze hulpmiddelen wil de gemeente Helmond de veiligheid bevorderen voor overstekende voetgangers met een visuele of een gehoorbeperking. De ingenieuze drukknoppen komen van het Duitse bedrijf Langmatz en kosten 800 euro per stuk. Voor de installatie hoeft men niet te graven, dus extra kosten worden gespaard. De geluidsfuncties passen zich automatisch aan de omgeving aan. Tijdens stille uren maakt de ratelaar bijvoorbeeld minder geluid dan tijdens drukke spitsuren.

Helmond wil zich met deze aanschaf profileren als proeftuin voor vernieuwingen op het gebied van verkeersoplossingen. De geavanceerde verkeerslichten staan op een drukke route tussen het NS-station en het centrum.

Bron: verkeerskunde.nl


Een greep uit ons leveranciersregisterDen Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...