inloggen  |  aanmelden

Hellevoetsluis bespaart tonnen op nieuw wegdek

Gepubliceerd op: 15 Mei 2012

Gemeente Hellevoetsluis bespaart de helft van het geplande budget uit voor een wegdekvernieuwing in het buitengebied. Door schuimbitumen te gebruiken voor de fundering, kan men vervolgens af met de helft van de normale hoeveelheid asfalt. Het oude wegdek wordt ter plekke gerecycled.
 
De gemeente kan door de keuze voor deze techniek 500.000 euro aan kosten schrappen van het oorspronkelijk geraamde bedrag van een miljoen euro. De fundering met schuimbitumen blijkt namelijk zo sterk dat het asfaltpakket er bovenop half zo dik kan. De oude fundering van hoogovenslakken was zodanig verslechterd dat het onbruikbaar is geworden. De aannemers gaan nu de bestaande fundering en het asfalt losfrezen om dit vervolgens te vermengen met bitumen en stoom en het direct achter de stabilisatiemachine weer neer te leggen als nieuwe fundering. Na een aantal gangen met de wals, kan het asfalt er direct bovenop gelegd worden.
 
In plaats van de gangbare 20 centimeter asfalt, kan men in dit geval af met een laag van 10 centimeter. Dat is dan ook meteen de belangrijkste reden dat de kosten zo veel lager uitkomen. Schuimbitumen is een relatief nieuwe technologie om wegdek te recyclen. Het past daarom goed in het duurzaamheidsstreven van de gemeente.

Bron: Cobouw.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...