inloggen  |  aanmelden

Helft gemeenten besteedt taken openbare ruimte uit

Gepubliceerd op: 12 Juni 2013

Gemeenten zoeken naarstig naar manieren om het onderhoud van de openbare ruimte betaalbaar te houden. De helft van de gemeenten heeft al taken aan gebruikers en eigenaren overgedragen of is van plan dat te doen.  Ze sluiten niet uit dat de kwaliteit van de openbare ruimte zal verslechteren.

 

Dat blijkt uit de Barometer Fysieke Leefomgeving die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Royal Haskoning uitvoerden. Ze ondervroegen daarvoor 370 ambtenaren en bestuurders van 215 gemeenten. Het onderzoek is bedoeld om gemeenten inzicht te geven in trends, ontwikkelingen, knelpunten, innovaties en oplossingsrichtingen in de fysieke leefomgeving die de kwaliteit van het beleid en de uitvoering verhogen. In het recente onderzoek kwam onder meer naar voren dat gemeenten zich gedwongen zien om te bezuinigen op uitgaven voor de leefomgeving. De helft van de gemeenten geeft aan taken over te dragen aan gebruikers en eigenaren om de kosten in de hand te houden. Dan gaat het met name om groenonderhoud, het schoonhouden van openbaar gebied en het opknappen van de openbare ruimte. Gemeenten vermijden het om concessies te doen aan kwaliteit en leefbaarheid, maar ze sluiten kwaliteitsverlaging van met name de openbare ruimte en riolering niet uit. Ook accepteren ze bijvoorbeeld een groter risico op schade door wateroverlast.

 

Het is de eerste keer dat zo'n breed onderzoek is gehouden onder bestuurders en ambtenaren met een portefeuille op de terreinen ruimtelijke ontwikkeling, stedelijk beheer / beheer openbare ruimte, milieu en duurzaamheid, woonbeleid, vastgoedbeheer, bouw, verkeer en vervoer. De Barometer is daardoor een uniek instrument geworden dat wethouders en leidinggevenden kunnen gebruiken om er hun beleid op te baseren.

 

Bron: groeneruimte.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...