inloggen  |  aanmelden

Heerlen, Emmen en Lelystad groenste steden van Nederland

Gepubliceerd op: 8 September 2014

Heerlen, Emmen en Lelystad zijn de groenste steden van Nederland. Dit concludeert Wageningen UR gebaseerd op het aantal vierkante meters openbaar groen binnen de bebouwde kom, gedeeld door het aantal woningen. Onderaan de lijst staan Utrecht, Leiden en Haarlem.
 

Voor het samenstellen van de ranglijst berekenden specialisten van onderzoeksinstituut Alterra, onderdeel van Wageningen UR, uit actuele datasets de hoeveelheid vierkante meters openbaar groen in de bebouwde kom van grote Nederlandse gemeenten. De methodiek is gebaseerd op eerder uitgevoerd onderzoek in 2002, 2003 en 2009. Hiervoor werd gebruik gemaakt van geografische informatiesystemen (GIS) en gewerkt met datasets, zoals de laatste CBS Bodemgebruik gegevens.

Opvallend in vergelijking met de meting uit 2009 is dat het gemiddelde aantal vierkante meters openbaar groen in de grote Nederlandse gemeenten nauwelijks is veranderd, maar dat sommige steden grote verschillen laten zien. De vier grootste Nederlandse gemeenten, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, wisten het aandeel groen in hun gemeente te laten stijgen.

Een groene stedelijke omgeving heeft veel voordelen, zo toonde onderzoek van Wageningen UR al eerder aan. Zo heeft groen een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt groen bij aan de verbetering van het milieu, door het verminderen van luchtvervuiling en het dempen van geluidhinder. Een belangrijke functie is ook de waterberging bij hevige regenval en verkoeling in warme periodes.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...