inloggen  |  aanmelden

Havenbedrijf Moerdijk vervangt ruim duizend straatlantaarns voor duurzame verlichting

Gepubliceerd op: 28 Augustus 2017

Het Havenbedrijf Moerdijk vervangt op het haven- en industrieterrein ruim duizend straatlantaarns door nieuwe lampen met sensoren en ledverlichting.  

De nieuwe lantaarnpalen zijn intelligenter en duurzamer, waardoor het energieverbruik, de CO2-uitstoot en lichtvervuiling minder is. Het Havenbedrijf noemt het vervangen van de verlichting ‘een belangrijke bijdrage’ voor haar ambities op het gebied van duurzaamheid.

Nadat het havenbedrijf eerder een succesvolle test uitvoerde met duurzamere verlichting, besloot het bedrijf de huidige verlichting in fases te vervangen. Het streven is om uiteindelijk op het hele terrein van 2600 hectare alle lantaarns te vervangen. Tijdens de eerste fase verving het bedrijf de verlichting door duurzamere alternatieven aan de Orionweg, Middenweg en Jupiterweg.
 
Kosten
De kosten van het verduurzamen van de verlichting zijn anderhalve ton. Hier staat volgens het havenbedrijf tegenover dat er minder onderhoud nodig is met de nieuwe verlichting. De aankomende jaren vervangt de organisatie het overige deel van de verlichting in haven- en industrieterrein. De belangrijkste gebiedsontsluitingswegen zijn nog dit jaar aan de beurt, zo schrijft het havenbedrijf.
 
Sensortechniek
De nieuwe lantaarnpalen werken op basis van sensoren die de aanwezigheid van verschillende verkeersdeelnemers kunnen meten. Als er geen verkeer is dimmen de lichten, als er wel verkeer is springen de lampen weer aan. Wanneer de situatie erom vraagt, kunnen de lampen ook op afstand feller of minder fel worden gezet.
 
Veiliger en goedkoper
Het nieuwe verlichtingssysteem draagt niet alleen de bij aan de veiligheid door het verlichten van anders donkere plekken. Door gebruik te maken van ledlampen, sensoren een slimme software kan het havenbedrijf ook flink besparen op energieverbruik en CO2-uitstoot. De nieuwe verlichting is daarom dus ook veel duurzamer.
 
Bron: BN De Stem, regio Moerdijk. Foto: Martin Ommering.

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...