inloggen  |  aanmelden

Hart van Zuid krijgt EU geld voor energiemanagementsystemen

Gepubliceerd op: 20 Juli 2016

Rotterdam krijgt van de Europese Unie 5,5 miljoen euro subsidie voor het verduurzamen van gebouwen in het Hart van Zuid. De gemeente Rotterdam gaat het geld met name besteden aan intelligente energiemanagementsystemen die het mogelijk maken dat gebouwen duurzame energie gaan uitwisselen. De projecten leveren de gemeente ook nog eens extra banen op.

De subsidie komt voort uit het EU Horizon 2020 programma. Binnen dit programma investeert de EU in innovatieve voorbeeldprojecten waarin ICT, energie en mobiliteit centraal staan en die ontstaan uit samenwerking tussen de publieke sector, marktpartijen en kennisinstellingen. Voor de periode 2015-2020 is hier 80 miljard euro voor gereserveerd. Rotterdam was één van de zes steden die gezamenlijk een voorstel indiende, dat dus uiteindelijk is gehonoreerd door de Europese Commissie. De Maasstad zet het geld in om een pakket aan maatregelen door te voeren dat in samenwerking met diverse marktpartijen en kennisopstellingen is bedacht. Zo is het de bedoeling dat er intelligenten managementsystemen komen voor de uitwisseling van energie tussen gebouwen als Ahoy, het zwembad, het kunstenpand en het metro- en busstation in het Hart van Zuid. Die energie zal komen van zonnepanelen, stadswindmolens, warmte en koudeopslag-installaties en energieterugwinning uit het riool en het wegdek. Door het energiegebruik in het gebied zichtbaar te maken in het managementsysteem, kan de gemeente bewuster en gerichter inzetten op verdere besparingen.
 
Werk voor installatiesector
Rotterdam werkte het maatregelenplan uit samen met bedrijven en instellingen als Ballast Nedan, de RET, KPN, ENECO en de Erasmus Universiteit. Met het winnen van de tender kan Rotterdam een concrete stap zetten in het vernieuwen en verduurzamen van de economie. De duurzame projecten scheppen daarnaast extra werkgelegenheid voor met name de installatiesector.
 
Bron: architectenweb.nl

Een greep uit ons leveranciersregisterDe ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...