inloggen  |  aanmelden

Handhaven op afval dumpen wordt te duur voor gemeenten

Gepubliceerd op: 23 April 2013

Afval dumpen zal mogelijk weer gaan toenemen nu het kabinet uit bezuinigingsoverwegingen de proces-verbaalvergoeding wil afschaffen. Daardoor wordt het te duur voor gemeenten om te handhaven op dit soort overtredingen. Dat zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

 

Omdat gemeenten de administratie van overtredingen als afval dumpen uitbesteden aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), komen de opbrengsten van de bekeuringen in de staatskas terecht. Gemeenten zijn wel belast met de kosten van handhaving en strafbeschikking. Daarom krijgen ze daar tot nu toe een proces-verbaalvergoeding voor. Het kabinet is nu echter van plan om die vergoeding in te trekken. Dat betekent dat gemeenten zelf voor de kosten gaan opdraaien, terwijl de inkomsten wel naar de staat blijven gaan. Volgens de VNG zal dit ertoe leiden dat overtredingen als foutparkeren, afval dumpen en wildplassen alleen maar zullen toenemen. Het wordt namelijk te duur voor gemeenten om daar intensief op te blijven handhaven. De vereniging vindt dat de huidige regeling uitstekend werkt. Hoewel het ooit als een tijdelijke oplossing is ontstaan, hoopten gemeenten dat de regeling na verloop van tijd blijvend zou worden. Het rijk denkt daar blijkbaar anders voor. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is van plan om de regeling als bezuinigingspost aan te merken.

 

Gemeenten maken zich ook zorgen om de gevolgen van het voorstel voor de leefbaarheid. Als overtreders de vrije hand krijgen, zal verloedering kunnen optreden. De afgelopen jaren konden gemeenten door de proces-verbaalvergoeding juist sterker inzetten op verbetering van de leefbaarheid en opleiding van handhavers. 

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl 

 


Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...