inloggen  |  aanmelden

Grote steden doen nog te weinig aan scheiding afval

Gepubliceerd op: 2 Oktober 2013

Grote steden presteren nog altijd onder de maat als het gaat om het scheiden van afval. De afgelopen tien jaar is er nauwelijks verbetering opgetreden, zo blijkt uit onderzoek. Vooral glas en papier komen nog altijd veelvuldig bij het restafval terecht.
 

Uit afvalonderzoek blijkt dat stedelingen nog altijd veel papier en glas in de vuilniszak doen belanden. Ondanks folders, websites en campagnes is het met het scheiden van afval in de grote steden slecht gesteld. Uit afvalonderzoek blijkt dat er in de afgelopen tien jaar weinig is veranderd in het gedrag van de grote-stedelingen. Bij afvalonderzoek neemt men steekproeven van het restafval voordat het in de vuilniswagen verdwijnt. Daarbij weegt men bijvoorbeeld de hoeveelheid papier en glas die in de afvalzakken wordt aangetroffen. Dat wordt dan weer vergeleken met de hoeveelheid glas en papier die in de daarvoor bestemde containers terecht komt. Vervolgens is per wijk vast te stellen hoe de inwoners hun afval scheiden. Uit deze onderzoeken van de afgelopen jaren, valt de conclusie te trekken dat juist in grote steden het scheiden van afval nauwelijks is toegenomen. Volgens Frits Steenhuisen van duurzaamheidsadviesbureau CREM is dat niet zozeer te wijten aan luiheid of onwil. “Bewoners moeten vooral beter worden voorgelicht,” zei hij tegen de NOS. Ook geeft hij aan dat het in grote steden niet altijd even gemakkelijk is om afval gescheiden in te zamelen. De locatie van containers is bijvoorbeeld niet altijd ideaal. Ook is er vaak minder plek voor inzamelcontainers.
 
Het afvalonderzoek toont verder aan dat er grote verschillen zijn in het gedrag op het gebied van afvalscheiding per wijk of buurt. In de rijke buurten gaat het beter dan in de arme wijken. Maar in de chicste villawijken wordt er juist weer slechter gescheiden.
 
Bron: nos.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...