inloggen  |  aanmelden

Grote steden delen picknickkleedjes uit met afvalfunctie

Gepubliceerd op: 10 Juli 2013

Om het achterlaten van afval bij zomerse picknicks tegen te gaan, worden in steeds meer grote steden kleedjes uitgedeeld die na afloop zijn te gebruiken als afvalzak. Dit stimuleert het publiek dat in de openbare ruimte eet, om hun afval zelf te verzamelen en weg te gooien. Daardoor besparen gemeenten op hun schoonmaakkosten.

 

De multifunctionele picknickkleedjes zijn gemaakt van hergebruikt plastic en komen van leverancier CleanPicnic. Het bedrijf bedacht deze oplossing uit ergernis over het vele rondzwervende vuil in stadsparken op zomerse dagen wanneer veel mensen daar barbecueën of picknicken. Een groot deel van het publiek laat na afloop van het eet-uitje het afval gewoon achter. Met een gratis afvalkleed zouden gebruikers aangemoedigd worden om hun eigen troep op te ruimen en in afvalbakken te deponeren. Dat blijkt ook inderdaad het geval te zijn. In het Amsterdamse Westerpark leveren de afvalkleedjes de gemeente een besparing van 150.000 euro op jaarbasis op. Er is veel minder inzet van schoonmakers nodig. Behalve in Amsterdam, zijn de kleedjes ook in Rotterdam al een ingeburgerd fenomeen. Vorig jaar zijn er in het Vroesenpark 3000 van uitgedeeld. Ook deze zomer gaat het uitdelen door. Volgens een woordvoerder van Stadsbeheer dragen de picknickkleedjes duidelijk bij aan gedragsverandering en besef over de verantwoordelijkheid voor picknickafval.

 

CleanPicnic heeft inmiddels 200.000 afvalkleedjes uitgeleverd. Ook Almere, Utrecht, Den Haag en Arnhem denken serieus na over het uitdelen van de multifunctionele kleedjes in hun stadsparken.

Het initiatief wordt omarmd door Nederland Schoon. Volgens deze organisatie, die ijvert voor een schone leefomgeving, vormt troep in recreatiegebieden de grootste afknapper voor bezoekers.
Het picknickkleedje heeft inmiddels ook internationale aandacht getrokken. Op 19 juli wordt in Antwerpen een Vlaamse versie geïntroduceerd. Ook in Australië en Canada bestaat belangstelling. Tevens wordt gewerkt aan een strandversie.

 

Bron: parool.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...