inloggen  |  aanmelden

Groot verschil in aantal planten en bomen per gemeente

Gepubliceerd op: 2 Augustus 2017

Wijken in de Randstad zijn een stuk minder groen dan wijken in de rest van het land. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. In de Randstad zijn binnen de bebouwde kom alleen Wassenaar en Bloemendaal heel groen. Wie betaalbaar tussen het groen wil wonen kan zich het beste in Groningen vestigen. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat in de provincie Groningen zich de meeste groene gemeenten bevinden. De groenste gemeente van Nederland komt ook uit deze provincie; de gemeente Bellingwedde voert de lijst met meest groene gemeenten binnen de bebouwde kom aan.
 
Groenere gemeenten gezonder
Volgens omgevingspsycholoog heeft de hoeveelheid openbaar groen invloed op de gezondheid van de inwoners. De Vries zegt dat er verschillende onderzoeken zijn die een positieve relatie aantonen tussen groen en gezondheid. In die onderzoeken wordt groen gerelateerd aan onder andere een lagere sterftekans en een hogere ervaren gezondheid.
 
Minder stress
De Vries: “De positieve gezondheidseffecten van groen lijken in Nederland vooral te komen door het effect dat groen heeft op de hersenen. Mensen lijken minder stress te ervaren in een groene buurt en groen is goed voor de sociale samenhang in een wijk.”
 
Invloed op groen
Gemeenten hebben zelf invloed op de hoeveelheid groen binnen de gemeentegrenzen door de aanleg van parken en het planten van bomen. Tuinen hebben daarnaast ook een grote invloed op de groenheid van een gemeente; plaatsen met veel grote tuinen zijn groener dan plaatsen met kleine tuinen, laat onderzoeker Gerbert Roerink van de Wageningen Universiteit weten.
 
Verschillen
Dat gemeenten binnen de Randstad niet hoog scoren op de lijst van groene gemeenten is niet gek; gebieden waar veel mensen dicht op elkaar wonen bieden nu eenmaal minder plek voor openbaar groen. Opvallend is wel dat er verschillen waarneembaar zijn tussen gemeenten die ongeveer even stedelijk zijn. Van de meest stedelijke gemeenten is Hilversum bijvoorbeeld veel groener dan Beverwijk en ook binnen de twee gemeentes zijn er per dorp verschillen.
 
Top 5 meest groene gemeenten (binnen bebouwde kom)
  • Bellingwedde
  • Rozendaal
  • Vlagtwedde
  • Aa en Hunze
  • Westerveld
 
Top 5 minst groene gemeenten (binnen bebouwde kom)
  • Westland
  • Velsen
  • Beverwijk
  • Katwijk
  • Zandvoort
 
Bron: RTL Nieuws.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...