inloggen  |  aanmelden

Groninger gemeenten in beroep tegen gaswinningsbesluit

Gepubliceerd op: 16 Maart 2015

21 Groninger gemeenten zijn bij de Raad van State in beroep gegaan tegen het gaswinningsbesluit van de minister van Economische Zaken. Dat hebben de 21 colleges van Burgemeester en wethouders besloten. De gemeenten voeren drie juridische gronden aan voor hun beroep.

Zij stellen dat het belang van de veiligheid onvoldoende heeft meegewogen in het winningsbesluit. Daarnaast vinden zij dat het 'voorzorgbeginsel' onvoldoende is toegepast. Dat is het in Europese wetgeving vastgelegde principe dat overheidsmaatregelen niet mogen leiden tot onverantwoorde risico's op ernstige of onomkeerbare schade. De gemeenten vinden bovendien de onderbouwing van de maximale gasproductie onvoldoende. Die is in het winningsbesluit voor 2015 begrensd op 39,4 miljard kubieke meter (Nm3). De gemeenten willen dat dit plafond verder wordt verlaagd.
 
De 21 gemeenten dienden elk afzonderlijk een beroep in bij de Raad van State. Zij hebben hun beroepen gezamenlijk voorbereid. De leidende gedachte daarbij is dat de veiligheid van inwoners en de leefbaarheid en de economische ontwikkeling van Groningen centraal moeten staan. Bij de voorbereiding van het beroep zijn ook de provincie Groningen, de Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest betrokken. De provincie Groningen maakte al eerder bekend in beroep te gaan tegen het winningsbesluit. 

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...