inloggen  |  aanmelden

Groningen tekent als eerste Green Deal 'Aardgasloze Wijken'

Gepubliceerd op: 27 Februari 2017

Groningen investeert volop om in 2035 aardgasloos te zijn. Minister Kamp van Economische Zaken bezocht maandag samen met wethouder Gijsbertsen diverse projecten die hier een bijdrage aan leveren. De afspraken in de Green Deal ondersteunen deze ambitie. Dit zijn afspraken tussen het Rijk, gemeenten en provincies waarmee nieuwe duurzame initiatieven de ruimte krijgen en knellende wet- en regelgeving wordt opgespoord en aangepakt.

De Green Deal wordt op 8 maart formeel getekend. Wethouder Gijsbertsen: “De stad loopt met de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn voorop in Nederland. Dat levert ook veel kennis op waar de rest van het land van kan profiteren. Bovendien helpen we het Rijk om de nationale doelstellingen op dit terrein te realiseren. De stad en regio voelen de urgentie om ‘van het gas af’ te willen en pakken dit voortvarend op. Maar het Rijk heeft hier ook een verantwoordelijkheid.”
 
Handen ineengeslagen
De stad en Provincie Groningen hebben de handen ineengeslagen om samen met de kennisinstellingen, bedrijven, inwoners en andere overheden de overgang naar duurzame energie in de stad en regio tot een succes te maken. Daarvoor zet de stad extra stappen met warmteopslag, nieuwe energienetwerken en nieuwe regelgeving.
 
Urgentie
Als gevolg van de aardbevingsproblematiek is de urgentie van aardgasloosheid sterk aanwezig in deze regio. Groningen is in 2035 een aardgasloze gemeente; gasgestookte haarden en cv-ketels horen dan tot het verleden. De komende decennia zal steeds meer van onze warmte van aardwarmte komen.

Beeld: gemeente Groningen.

Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...