inloggen  |  aanmelden

Groningen onderzoekt biogaswinning uit slootafval

Gepubliceerd op: 4 Februari 2013

Onderzoeks- en adviesbureau PROCES-Groningen gaat een proef uitvoeren met het winnen van biogas uit organisch slootafval. Het bureau gaat onderzoeken wat de beste manier is om het afval voor te bewerken voor vergisting en of dit rendabel is.

 

Volgens PROCES-Groningen moet het mogelijk zijn om van de 1,7 miljoen ton slootafval die Nederland jaarlijks verwijdert, ongeveer 85 miljoen kubieke meter biogas te maken. Na verwerking tot groen gas, zou het uiteindelijk 50.000 huishoudens kunnen bedienen. Het potentieel is er, nu wil het bureau achterhalen hoe dit proces het best is voor te bereiden en of het uiteindelijk voldoende rendement levert. Zo zal worden gekeken naar verschillende methodes om biomassa geschikt te maken voor vergisting. Dat zijn bijvoorbeeld malen, koken of het toevoegen van biochemicaliën of bacteriën. Het grote voordeel van slootafval als biomassa is dat het sowieso verwijderd dient te worden en er geen andere bestemmingen voor zijn. Andere vormen van biomassa, zoals bijvoorbeeld maïs, worden aan andere toepassingen onttrokken om dienst te doen als ingrediënt voor biogas.

 

Gashandelsbedrijf GasTerra doet mee aan het onderzoek en financiert het voor een deel. Het bedrijf wil zich in de toekomst meer gaan toeleggen op het grootschalig omzetten van laagwaardige biomassa. Ook waterschappen zijn geïnteresseerd in deze ontwikkeling omdat het een oplossing kan bieden voor onbestemd slootafval.

 

Bron: energyvalley.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...