inloggen  |  aanmelden

GroenLinks Utrecht: geen verplichte stadsverwarming

Gepubliceerd op: 29 Maart 2016

Als het aan GroenLinks ligt, worden nieuwbouwhuizen niet langer verplicht aangesloten op stadsverwarming. Het milieurendement van stadsverwarming blijkt minder hoog dan gedacht. Bewoners moeten zelf kunnen kiezen voor minimaal gelijkwaardige alternatieven. Dit zegt GroenLinks-woordvoerder Monique Bollen tijdens de commissievergadering over stadsverwarming in Utrecht. 

Onder meer huizen in Leidsche Rijn zijn verplicht aangesloten op stadsverwarming. Het college gaf eerder aan in gesprek te gaan met Eneco om te kijken of de intentieovereenkomst aangepast kan worden, waardoor verplichte aansluiting op stadsverwarming voor ontwikkellocaties in Leidsche Rijn kan vervallen. GroenLinks wil nog een stap verder door de aansluitplicht op stadsverwarming in Utrecht af te schaffen.
 
Begin februari informeerde het college de gemeenteraad over het feit dat Eneco de energie-efficiënte niet meer realiseert met stadsverwarming. Eneco zou een rendement van 177 procent moeten halen, maar kwam niet verder dan 125 procent. Hierdoor zijn 240 huizen niet maximaal energiezuinig gebouwd. GroenLinks wil dat het oplossen van dit probleem de eerste prioriteit is voor het college.
 
“GroenLinks baalt dat het milieurendement van de stadsverwarming lager uitpakt. Net als het college, de raad en de betrokken bewoners. Er zijn fouten gemaakt, dit heeft het college in verschillende commissiebrieven onomwonden verteld. Het college heeft, zodra zij op de hoogte was, haar verantwoordelijkheid genomen en de zaak voortvarend en pragmatisch opgepakt. Op diezelfde wijze wil GroenLinks dat er gezocht wordt naar een oplossing voor de huiseigenaren van de 240 woningen die minder energiezuinig blijken: oplossingsgericht en met vaart.”
 
Eneco heeft al aangegeven dat ze een rendement van 177 procent niet meer zullen halen. GroenLinks wil voor de toekomst geen risico's meer nemen en de waardering van stadsverwarming permanent op het wettelijke minimum van 110 procent stellen. Bollen: “Eneco is niet in staat om eerder afgesproken presentaties te handhaven. Bovendien gaat het niet langer om incidentele fluctuaties van de energiemarkt, maar om een structurele verlaging van het energierendement. We moeten hierop inspelen.”

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...