inloggen  |  aanmelden

Groene steden hebben minder zorgkosten

Gepubliceerd op: 23 Mei 2012

Door steden te ‘vergroenen’ kan er flink bespaard worden op de gezondheidszorg. Stedelijk groen heeft een positief effect op de gezondheid. Mensen worden minder vaak ziek en depressief. Ook zet groen aan tot beweging waardoor overgewicht afneemt. De zorgkosten dalen daardoor behoorlijk.

 

Dat blijkt uit recent onderzoek van KPMG in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Daarin wordt zelfs voorgerekend dat de aanleg van meer groen in stedelijke gebieden een besparing kan opleveren van 65 miljoen euro op het budget voor de gezondheidszorg. Het is de eerste keer dat het economische effect van meer groen op de gezondheidszorg is onderzocht. Wel was al bekend dat groen een positief effect heeft op de geestelijke en fysieke gezondheid van mensen. Voor het nieuwe onderzoek keek men vooral naar de invloed van groen op depressies en overgewicht bij jongeren. Dat deed men tijdens twee casestudies in een Amsterdamse wijk. De resultaten daarvan zijn doorgetrokken naar een landelijke berekening. Het onderzoek toonde aan dat 10 procent meer groen in de wijk, kan leiden tot een belangrijke vermindering van het aantal patiënten dat met depressies kampt.

 

Voor heel Nederland zou de kostenbesparing op zorg en ziekteverzuim uitkomen op zo’n 400 miljoen euro. Het effect van groen op obesitas is minder goed te kwantificeren, hoewel het effect aannemelijk is omdat kinderen met 10 procent meer groen 15 procent meer bewegen.

 

Bron: Zorgvisie

Een greep uit ons leveranciersregisterMIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...