inloggen  |  aanmelden

'Groen' strooizout vriendelijk voor flora en fauna

Gepubliceerd op: 12 December 2012

Als alternatief voor traditioneel strooizout, werkt de universiteit van Wageningen aan een organisch zoutmiddel uit bermgras of keukenafval. Dit zou vooral goed zijn voor de flora en fauna langs de bestrooide wegen, die te lijden hebben onder de bijtende werking van het traditionele strooizout.

 

Wageningen UR Food & Biobased Research werkt samen met een aantal Gelderse partners aan het groene alternatief. De onderzoekers zijn van mening dat dit organische zoutproduct – Calcium Magnesium Acetaat (CMA) genaamd – in 2020 op grote schaal is te produceren. Het organische zout is te winnen uit fossiele grondstoffen, maar ook door bacteriën de stof te laten produceren uit biomassa. Eerste experimenten met deze laatste methode zijn in het laboratorium al succesvol. Het project heeft de naam TOPAAS, dat staat voor Technische Ontwikkeling voor de Productie van Acetaatzouten als Alternatief Strooimiddel. Omdat op deze wijze meer waarde valt te halen uit afvalstromen, heeft een groot aantal partijen zich erbij aangesloten. Zoals Heijmans, dat bermgras maait, Van Gansewinkel, dat organisch afval ophaalt bij restaurants, HyET voor efficiënte waterstofopwerking en Nijhuis Water Technology als specialist in bioprocesreactoren. Ook Rijkswaterstaat is van de partij

 

Of de CMA grootschalig op de Nederlandse snelwegen gebruikt zal worden, valt nog te bezien. Biologisch geproduceerde CMA wordt naar verwachting niet goedkoper dan petrochemische CMA, dat ongeveer tien keer zo duur is als gewoon strooizout. Maar op vliegvelden wordt soms wel CMA gestrooid, omdat het minder corrosief is dan natriumchloride. En in gebieden met unieke natuur kan er ook voor gekozen worden het minder milieubelastende CMA te gebruiken.

 

Bron: verkeerskunde.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...