inloggen  |  aanmelden

Gratis gas- en elektra-APK voor 220 Utrechtse inwoners

Gepubliceerd op: 15 Juni 2015

De gemeente Utrecht start in juli 2015 met de pilot `Veilige Gezonde Woning`, in mei werden hiervoor 100 gratis installatiechecks aangeboden, zogeheten APK's voor woningen. De gemeente heeft besloten alle 220 bewoners die zich hebben aangemeld de gratis APK aan te bieden. Utrecht is de eerste stad in Nederland die hiermee experimenteert.

Slecht onderhoud van CV-ketels, geisers of verouderde elektrische voorzieningen leiden regelmatig tot gevaarlijke situaties zoals gaslekkages of kortsluiting door ontbrekende aardlekschakelaars of ondeugdelijke bedrading. Wethouder Wonen Paulus Jansen liep al langer rond met het idee voor een `APK voor woningen'. "De brandweer komt in Utrecht bijna twee keer per week in actie voor een incident met gaslekkages. Tot en met Den Haag moeten mensen doordrongen raken van het belang van een APK voor woningen, om zo ongelukken door ondeugdelijke elektra- en gasinstallaties zoveel als mogelijk te voorkomen. Het periodiek keuren van oudere woningen moet net zo gangbaar worden als de APK voor auto's."
 
De meeste incidenten doen zich voor in de vooroorlogse wijken en de jonge naoorlogse woningen. In de buurten waar de pilot start -Tuinwijk en Majellapark/Nieuw Engeland- staan veel van dit soort woningen. De pilot loopt tot en met december 2015 en wordt voor het einde van het jaar geëvalueerd. Afhankelijk van de resultaten beoordeelt de gemeente of en hoe de pilot een vervolg krijgt.
 
Tijdens de controles wordt gekeken naar de gasinstallatie; de gasleidingen en alle apparaten die daarop zijn aangesloten zoals cv-ketel, geiser, gasfornuis, gaskachel, en boiler. De elektrische installatie; de meterkast, leidingen, stopcontacten, en lichtschakelaars. Als er een ventilatiesysteem aanwezig is, dan wordt deze ook nagekeken. De keuring duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemers krijgen een rapport en bij mogelijke gebreken een vrijblijvende offerte voor het herstel. Voor eventuele werkzaamheden kunnen de deelnemers eventueel gebruik maken van een duurzaamheidslening tegen gunstige voorwaarden.
 
Tijdens de keuring wordt ook advies gegeven over energiebesparende maatregelen en duurzaam gebruik van de installaties. Ook ontvangen de bewoners de Veiligheidsbox, met daarin onder meer een dubbele doorvoerstekker met schakelaar, een rook- en koolmonoxidemelder, led-lamp en een instructieboekje met tips over veiligheid en energie. Voor de pilot werkt de gemeente samen met UNETO-VNI (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de elektrotechnische detailhandel) en het Energiepunt Wonen.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...