inloggen  |  aanmelden

Glasvezel voor buitengebieden Friesland

Gepubliceerd op: 9 Oktober 2017

Kabelnoord gaat glasvezel aanleggen in het buitengebied van alle gemeenten in Friesland. Het gaat daarbij om de gebieden waar momenteel nog geen snelle internetverbinding is. Door de aanleg van glasvezel worden ook deze gebieden van snel internet voorzien.
 

De beschikbaarheid van een snelle internetverbinding is belangrijk voor de leefbaarheid, zorg, economie, werkgelegenheid en het onderwijs in het gebied. Na een zorgvuldig beoordelingstraject heeft de provincie besloten om Kabelnoord een achtergestelde marktconforme lening te verstrekken.
 
Achtergestelde lening
In de periode van 18 juli tot 21 augustus 2017 konden marktpartijen een subsidieaanvraag indienen. Met de achtergestelde lening van € 35 miljoen die Kabelnoord ontvangt, zorgen zij voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden. Aan de subsidieverlening is de opschortende voorwaarde gekoppeld dat Kabelnoord en de provincie Friesland een leningsovereenkomst afsluiten. Verder moet er een financieringsovereenkomst met een bank afgesloten worden.
 
Planning
Kabelnoord en de provincie Friesland werken de komende tijd samen de leningsovereenkomst uit. Een voorwaarde voor het verstrekken van de lening is dat Kabelnoord binnen een half jaar met de werkzaamheden aanvangt. Binnen drie jaar moet minimaal 90% van de adressen in de Friese buitengebieden over snel internet beschikken. Dit zijn circa 20.000 potentiële aansluitingen.
 
Maatwerk
De provincie is nog op zoek naar maatwerkoplossingen voor de duurste vijf procent van de aansluitingen. Het betreft adressen die niet meegenomen kunnen worden in de uitrol van de reguliere werkzaamheden van Kabelnoord. Een aanpak hiervoor volgt voor de start van de aanlegging van het netwerk.
 
Grijze gebieden
In Friesland zijn verder nog een aantal ‘grijze gebieden’: gebieden waarin een beperkt aanbod van snel internet is. Omdat het nog onvoldoende duidelijk is waarom deze gebieden niet door de gevestigde marktpartijen worden aangesloten, organiseert de provincie een marktconsultatie. Op basis daarvan wordt onderzoekt de provincie Friesland wat de mogelijkheden zijn om ook deze adressen van snel internet te voorzien.
 
Bron: Provincie Friesland.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...