inloggen  |  aanmelden

Glasvezel in buitengebieden Friesland

Gepubliceerd op: 14 Juli 2016

Het buitengebied van alle Friese gemeenten worden aangesloten op glasvezel. De afgelopen maanden zocht de provincie Friesland met een aantal gemeenten naar de beste manier om de buitengebieden van snel internet te kunnen voorzien. Het gaat om de gemeenten Heerenveen, Smallingerland, Leeuwarden, Sudwest-Friesland, Ooststellingwerf, Opsterland, Weststellingwerf, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Na een zorgvuldige verkenning, kwam een samenwerking met Kabelnoord als beste naar voren. Kabelnoord sloot in Noordoost Friesland al 16.000 percelen aan op glasvezel. In dat gebied krijgen alle percelen de beschikking over glasvezel.
 
De provincie Friesland koopt aandelen in Kabelnoord. De betrokken gemeenten doen dit mogelijk ook. Ook andere gemeenten krijgen de mogelijkheid om te participeren. Op deze manier worden provincie en gemeenten mede eigenaar van Kabelnoord. Door extra kapitaal van deze nieuwe aandeelhouders kan Kabelnoord de aanleg financieren. Naar schatting is hier 70 miljoen euro mee gemoeid.
 
Met deze aanpak is het mogelijk om de aansluitkosten acceptabel te houden. De inwoners van wit gebied betalen straks 15 euro per maand voor de extra aanlegkosten. Deze aansluitbijdrage komt bovenop de kosten van een abonnement voor internet, televisie en bellen. Zij krijgen de keuze uit verschillende providers.
 
De verwachting is dat voorjaar 2017 de schep in de grond kan. Eind 2019 moet 95% van de witte gebieden over snel internet beschikken. Het gaat om bijna 25.000 potentiele aansluitingen. De komende twee maanden werken provincie, Kabelnoord en de gemeenten de aanpak met de aandelenparticipatie uit. In september legt het college van Gedeputeerde Staten dit voor aan Provinciale Staten. Ook de gemeenteraden van de huidige aandeelhouders van Kabelnoord spreken zich dan uit over het plan.

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...