inloggen  |  aanmelden

'Glasfalt' energiezuinig alternatief voor asfalt

Gepubliceerd op: 1 Maart 2012

Gerecycled glas in asfalt kan voor milieuwinst zorgen. Dat blijkt uit een proef in Emmen waarbij asfalt is gemengd met gerecycled glas. Dit blijkt niet alleen andere grondstoffen uit te sparen, het levert ook winst omdat er minder verlichting van de wegen nodig is.

 

Ruim een half jaar lang is onderzocht wat de gevolgen zijn van glas in asfalt op de verlichting van wegen. Het glas is in de proef in Emmen gebruikt als gedeeltelijke vervanger van steenslag, maar dan wel op een zodanige manier dat het niet tot lekke banden zal leiden. De glinsterende eigenschappen van het glas – zo bleek uit de proef – doen het glasfalt bij verlichting door koplampen sterk reflecteren. Vooral op wegen zonder openbare verlichting heeft dat een gunstig effect. Verder toont het onderzoek aan dat vooral de combinatie van glasfalt en lage lichtmasten een duidelijke energiewinst oplevert. Een vervolgonderzoek moet duidelijk maken hoeveel minder verlichting is bij inzet van lichtmasten van nog geen meter hoog die zijwaarts verlichten. En dus hoe groot de effectieve energiewinst daarvan zal zijn.

 

Het verwerken van gerecycled glas in het asfalt levert uiteraard ook milieuwinst op als het gaat om het gebruik van primaire grondstoffen. In de proef is op 500 meter wegdek 88.000 kilo gerecycled glas verwerkt in plaats van dezelfde hoeveelheid steenslag. Het vervolgonderzoek zal zich ook richten op de effecten daarvan op de vermindering van de CO2-uitstoot.

 

Bron: Verkeerskunde


Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...