inloggen  |  aanmelden

Gemeenten zamelen minder oud papier in

Gepubliceerd op: 3 Augustus 2016

Nederlandse gemeenten zamelden in 2015 per inwoner gemiddeld 55 kilo papier in bij huishoudens. Dat is ongeveer evenveel als de twee jaren daarvoor, maar een vijfde minder dan in 2008. Volgens schattingen van Rijkswaterstaat is de afgelopen jaren echter niet meer papier in het restafval beland. Dat meldt CBS. 

De hoeveelheid gescheiden ingezameld papier en karton per persoon is gegroeid van 48 kg in 1993 naar 66 kg in 1999. Begin deze eeuw bleef de ingezamelde hoeveelheid rond dit niveau, om na een piek in 2008 weer te dalen. Volgens de laatste schatting van Rijkswaterstaat over 2013 bestaat 12 procent van het restafval uit recyclebaar papier. Dit getal schommelt al jaren rond hetzelfde niveau.
 
Veel van de communicatie die voor het internettijdperk via papier verliep, is tegenwoordig digitaal. De helft van de personen van 12 jaar en ouder heeft in 2015 het internet gebruikt om kranten te lezen. De papieren oplage van kranten en tijdschriften is al jaren aan het dalen, zo blijkt uit cijfers van Nationaal Onderzoek Multimedia.
 
Tussen regio’s bestaan grote verschillen in de hoeveelheden ingezameld papier. In Zeeland wordt met 71 kg per persoon het meeste papier ingezameld. Zuid-Holland loopt met 39 kg ingezameld papier per persoon achterop. Tussen 2008 en 2015 daalde de hoeveelheid ingezameld papier hier ook het meest, met bijna 28 procent. In Overijssel was de afname met ruim 12 procent het kleinst. In grote steden wordt beduidend minder papier ingezameld dan op het platteland. In niet-stedelijke gemeenten wordt 71 kg papier per inwoner verzameld, tegen 32 kg in zeer sterk stedelijke gemeenten.
 
Papier is een van de omvangrijkste afvalstromen van huishoudens, na gemengd restafval en GFT. Ruim een tiende van het huishoudelijk afval is gescheiden papier. Gemeenten kunnen oud papier inzamelen via verzamelcontainers of het huis-aan-huis laten ophalen. In 1993 werd 61 procent huis-aan-huis ingezameld en dat is inmiddels toegenomen tot 70 procent.

Een greep uit ons leveranciersregisterABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...