inloggen  |  aanmelden

Gemeenten Westland en Delfland gaan nog dieper met aardwarmte

Gepubliceerd op: 7 Maart 2012

De gemeenten Westland en Midden-Delfland gaan samen met marktpartijen proberen om draagvlak te creëren voor het winnen van aardwarmte uit ondergronden van maar liefst 4.000 meter diep.  Ze zoeken financiële steun voor de kostbare projecten, maar ook inbreng van innovatieve kennis.

 

De twee gemeenten ondertekenen daartoe deze week een intentieverklaring, samen met veiling FloraHolland, energienutsbedrijf HVC, Westland Infra, twee telerscombinaties en Delft Aardwarmte Project. De gemeenschappelijke inzet is nodig omdat boringen voor aardwarmte op dergelijke diepten erg duur is en er nog weinig ervaring mee is. De aardwarmte moet komen uit een Trias-zandsteenlaag op 4.000 meter diepte. De kosten van een dergelijke boring wordt geschat op 25 tot 30 miljoen euro. Er moeten in eerste instantie drie aardwarmteprojecten uit voort komen, waarvoor de innovatieve plannen komen van veilingen, tuinders en nutsbedrijven.

 

Iets boven de Trias-laag, op ongeveer 2.500 meter diepte, ligt nog een schil – Onder Krijt Zanden genaamd – die geschikt zou zijn voor het winnen van aardwarmte. De twee lagen samen zouden het Westland tenminste 30 jaar van warmte kunnen voorzien, zo blijkt uit geologisch onderzoek. De gemeente Westland streeft ernaar de meest duurzame glastuinbouwgemeente van Nederland te worden. Aardwarmteprojecten kunnen daar in belangrijke mate aan bijdragen. De gemeente wil ondernemers faciliteren in deze projecten door regel- en wetgeving te vereenvoudigen, kennisinstellingen te betrekken bij de projecten en financiële instrumenten in te zetten.


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...