inloggen  |  aanmelden

'Gemeenten verwaarlozen openbare ruimte woonwijken'

Gepubliceerd op: 2 Januari 2013

Gemeenten geven te weinig uit aan het opknappen van plantsoenen en pleinen in woonwijken en relatief veel aan het verbeteren van stadscentra. Dat zegt Radboud Engbersen, programmaregisseur bij Platform31, bij het afsluiten van een driejarig onderzoek naar de kwaliteit van publieke ruimten op 16 locaties.

 

De bevindingen uit het onderzoek zijn door Platform 31 vertaald in aanbevelingen in de publicatie ‘Nieuwe perspectieven voor publieke ruimten’. Daarin worden oplossingen en strategieën geformuleerd om de leefbaarheid in woonwijken te verbeteren. Volgens Engbersen stellen gemeenten nauwelijks geld te beschikking om in woonwijken iets te doen aan het verbeteren van de openbare ruimte. Plantsoenen en pleinen in die gebieden worden daardoor verwaarloosd. Beschikbare middelen gaan vooral naar de verbetering van stadscentra. De onderzoeker constateert dat gemeenten met eenvoudige en goedkope ingrepen, maar ook met hulp van bewoners en maatschappelijke organisaties, meer zouden kunnen doen om de openbare ruimte in woonwijken op te knappen. Het onderzoek dat Platform 31 de afgelopen drie jaar uitvoerde was bedoeld om gemeenten handvatten aan te reiken voor het verbeteren van wijken als ontmoetingsplek voor bewoners. Het onderzoek toonde aan dat vooral in naoorlogse en zogenaamde ‘bloemkoolwijken’ een triest beeld laten zien in de openbare ruimte. Het beheer is er matig, er is weinig sfeer, de plek leeft niet en niemand voelt zich er verantwoordelijk of betrokken, blijkt uit het onderzoek.

 

De oplossing ligt volgens Platform 31 in kleinschalige, doelgerichte interventies, met een grote inbreng van bewoners. Goede voorbeelden zijn de opgeknapte plantsoenen in De Kleine Wereld in Amsterdam-Noord, het bos dat de bewoners van De Hoekwierde in Almere zelf beheren, een opgeknapte oude boomgaard in Apeldoorn of de eigen ’landschapsarchitectuur’ van de bewoners van Schoonenburg in Ede. Volgens Engbersen moeten gemeenten een prominentere rol als regisseur aangrijpen. Dat betekent ook dat gemeenten op strategische plekken bezit moeten houden, anders staan zij buitenspel.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...