inloggen  |  aanmelden

Gemeenten verdubbelen inzamelpunten gebruikt vet

Gepubliceerd op: 29 Augustus 2013

Gemeenten zetten steeds steviger in op de inzameling van gebruikt vet. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal inzamelpunten verdubbeld en bedraagt nu 2500. Gemeenten die het inzamelen actief en ludiek onder de aandacht brengen, verzamelen drie keer zoveel vet als gemeenten die dat niet doen.

 

Het apart inzamelen van gebruikt vet leidt tot een behoorlijke ontlasting van het riool. Steeds meer gemeenten organiseren dan ook inzamelpunten voor gebruikt vet. Niet alleen op de eigen Milieustraat, ook zetten ze gele containers uit bij clubs, winkels en verenigingen. De uitrol van de vetcontainers komt voort uit een campagne van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) in samenwerking met de stichting voor rioolbeheerders, RIONED. De VNG, de Unie van Waterschappen (UvW) en het ministerie van Economische Zaken ondersteunen de campagne. Gezamenlijk zetten ze zich in voor gescheiden afvoer van gebruikt vet. Dat bespaart kosten, want zuivering en afvoer van vet uit het riool is een kostbare operatie. Daarnaast zijn gebruikte vetten heel goed opnieuw te gebruiken als biobrandstof.

 

Proeven tonen aan dat inwoners drie keer zo veel vet inleveren als gemeenten daar extra aandacht aan besteden. Door gerichte brieven te sturen naar ondernemers en verenigingen die een container kunnen plaatsen. Of door het inzamelen met ludieke acties onder de aandacht te brengen.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...