inloggen  |  aanmelden

Gemeenten spreken zich uit over verpakkingsakkoord

Gepubliceerd op: 28 November 2012

Gemeenten hebben nog tot half december om zich uit te spreken over een nieuwe manier van het inzamelen van verpakkingsafval. Als ze akkoord gaan met de afspraken in het Verpakkingsakkoord tussen het ministerie van I&M en de verpakkingsindustrie, worden zij verantwoordelijk voor het verzamelen van alle verpakkingsmateriaal en vervalt het statiegeld op PET-flessen.

 

Het ministerie sprak eerder met de verpakkingsindustrie af dat gemeenten voortaan lege flessen en ander verpakkingsmateriaal gaan inzamelen. Daardoor zou het statiegeldsysteem voor PET-flessen komen te vervallen. De gemeenten waren in eerste instantie niet tevreden over de nieuwe werkwijze. Zo zagen ze de plannen als een verplaatsing van de kosten van inzameling naar de gemeenten en vreesden ze voor zwerfafval door het afschaffen van de statiegeldregeling. Ook eisten ze aanscherping van de eisen richting de verpakkingsindustrie en supermarkten. Nu de afspraken zijn aangepast, inventariseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoe de gemeenten tegen de nieuwe plannen aankijken. In de nieuwe plannen staat onder meer dat gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij het afval willen inzamelen en in welk tempo. Ze worden betaald voor het inzamelen en krijgen een vergoeding voor de aanpak van zwerfafval. De industrie zorgt ervoor dat er geen nutteloze verpakkingen meer zijn en dat pvc zo min mogelijk zal worden gebruikt.

Als de gemeenten met de nieuwe plannen instemmen, kan het nieuwe systeem in 2013 in werking treden en vervalt tegelijkertijd het statiegeld-systeem. De politiek is verdeeld over het plan. Gemeenten hebben nog tot 11 december om zich uit te spreken over het akkoord.


Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...